- Sociala omsorgsprogrammet introducerade 1983 i samband med att kommunala och regionala vårdskolor förstatligades.
- Under 90-talet introducerades flera reformer som ökade kraven på chefer och biståndsbedömare inom omsorgssektorn.
- Exempel på sådana reformer: Kommunallagen 1991, Ädel-reformen och beställar- och utförarmodellen.
- 2007 sammanfogades det sociala omsorgsprogrammet och socionomprogrammet.
- Socionomutbildningen är en generalistutbildning med inriktning mot alla ålders- och målgrupper som behöver stöd enligt Socialtjänstlagen.

Få studenter lär sig om åldrandet

Maria Bennich, en av forskarna bakom den aktuella studien. Foto: Ida Danell, Högskolan i Borås
Socionomprogrammet och sociala omsorgsprogrammet slogs ihop år 2007. Forskarna Maria Bennich och John Brauer vid Örebro universitet har fördjupat sig i konsekvenserna av sammanslagningen och noterar att omsorgsfrågorna förknippat med åldrande har hamnat på undantag.
– Det vi ser är att socionomprogrammet i praktiken verkar ha slukat det sociala omsorgsprogrammet. Omsorgsämnet har en svag ställning i dagens socionomutbildning, säger Maria Bennich.
Forskarna har gjort en analys av samtliga 19 lärosätens utbildningsplan samt genomfört en mailenkät 2023 till programansvariga på samtliga lärosäten som ger socionomutbildningen.
– Äldre och åldrande hanteras oftast som en ”målgrupp” bland andra, exempelvis inom ett livsloppsperspektiv. Det är mindre vanligt med obligatoriska kurser om social omsorg, förklarar Maria Bennich.
På 18 av 19 lärosäten ges valbara kurser, varav 13 lärosäten erbjuder kurser om åldrande och två lärosäten mer övergripande kurser inom social omsorg. Vad gäller andel studenter som väljer dessa kurser handlar det om cirka 15 procent i genomsnitt. Det här får konsekvenser, både för arbetsgivare och för studenter, enligt Maria Bennich.
– Arbetsgivare har svårare att rekrytera socionomer med kunskaper om social omsorg och äldre, trots att en åldrande befolkning ökar behoven av stöd. Samtidigt bidrar en generalistutbildning till en bredare arbetsmarknad för nyutexaminerade socionomer.
Studien belyser även den historiska bakgrunden till utbildningarna och bevekelsegrunderna för deras sammanslagning, som mötte kritik från forskarhåll. Omsorgsforskare befarade just det som nu verkar har blivit ett faktum – att omsorgskärnan i social omsorgs-ämnet urvattnas, enligt Maria Bennich.
Maria Bennich frågar sig om dagens socionomutbildning verkligen kan möta kravet på kompetens i omsorgs- och åldrandefrågor i framtiden.
– Detta aktualiserar diskussionen kring generalist- kontra specialistutbildningar. Men också vilka krav som ställs på kompetens bland personal inom äldreomsorgen.
M Bennich, J Brauer (2025) Should social workers (learn to) care? How educational reforms affect the social work profession, Nordic social work research.
Relaterat

Följ med på stormig tandemturné
Oskar Jonsson, Lunds universitet, har cyklat 120 mil för att sprida forskning om åldrande och hälsa. Äldre i Centrums chefredaktör följde med på…

Ny kartläggning: Så ser utemiljön ut
Tillgången till utemiljö vid landets särskilda boenden brister. För första gången har dessa kartlagts på nationell nivå, inom ramen för en ny doktorsavhandling…

Åldrandet in på bara kroppen
I en äldredräkt får studenter och besökare känna på åldrandets sjukdomar. Övningen vid Högskolan i Skövde kan ge förståelse som förbättrar arbetssättet med…
Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25
1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan
Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar
På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…