Hög ålder starkaste riskfaktorn för svår covid-19

En stor studie visar de starkaste riskfaktorerna för att drabbas av svår covid-19. Hög ålder står ut som den allvarligaste faktorn av alla.

Forskare vid Umeå universitet har genomfört en studie med samtliga svenska fall av konstaterad covid-19 till och med september 2020. Dessa 84 000 personer jämfördes sedan med fler än 400 000 slumpmässigt utvalda personers registerdata för att kunna se samband med 34 möjliga riskfaktorer.

Resultaten visar att hög ålder är den absolut starkaste riskfaktorn för svår covid-19. Manligt kön, underliggande sjukdom, att ha hemtjänst, astma och högt blodtryck är andra allvarliga riskfaktorer, tillsammans med att ha Downs syndrom.

– Personer med Downs syndrom hade fyra gånger högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 än andra. Vi blev därför mycket glada när Folkhälsomyndigheten, efter att vi skickat dem studien, meddelade att personer med Downs syndrom ska prioriteras för vaccination, säger Peter Nordström, professor i geriatrik vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Allvarlig astma och högt blodtryck ökade risken för sjukhusvård för covid-19 med 20 till 50 procent.

– Som alltid är det viktigt att väga resultaten av flera studier och inte fokusera för mycket på en enskild studie, men en betydande styrka med studien är att den omfattar hela befolkningen. Detta gör att studien är en av de största studierna i världen när det gäller riskfaktorer för allvarlig covid-19, vilket är viktigt för generaliserbarheten. Inte minst informationen om specifika riskfaktorer så som Downs syndrom är viktig, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik vid Umeå universitet och medförfattare till studien.

Läs artikeln

Jonathan Bergman, Marcel Ballin, Anna Nordström och Peter Nordström (2021). Risk factors for covid-19 diagnosis, hospitalization and subsequent all-cause mortality in Sweden: a nationwide study. European journal of epidemiology.

Relaterat

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Personalen maktlös under pandemin

Chock, sorg och maktlöshet samt en ständig oro för att själv bli smittad präglade den första tiden våren 2020 vittnar personalen om på fyra äldreboenden. Det berättar författarna bakom Studieförbundet näringsliv och samhälles (SNS) i en ny rapport.

De stod mitt i en flod av information

Under coronapandemin jobbade vårdpersonalen på som vanligt, men ändå var allt annorlunda. Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och undersköterskor berättar om hur deras arbetsvardag påverkades in i minsta detalj när det forsade in nya regler och idéer.

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att forskningen kanske överdriver de goda effekterna.

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på i en ny studie med hjälp av den så kallade FMT-metoden.

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar resultat i Magnus Lindh-Rengifos avhandling som lagts fram vid Lunds universitet.