Bild på kvinna som håller om en hund
Foto: Pxhere

Lika bra utan läkemedel mot depression vid demens

SBU har granskat en översiktsstudie över om läkemedelsbehandling och icke-farmakologisk behandling kan minska symptom vid depression hos personer med demens.

I sin serie SBU kommenterar har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering granskat den vetenskapliga översikten Comparative efficacy of interventions for reducing symptoms of depression in people with dementia: systematic review and network meta-analysis, där forskare alltså har jämfört hur effektiva läkemedelsbehandlingar är jämfört med andra behandlingar mot depression hos personer med demenssjukdom. Många som lever med demenssjukdom är också känsliga för psykofarmaka och dess biverkningar. Därför kan det finnas god anledning att se över alternativen i form av kognitiv träning, psykoterapi och fysisk träning.

SBU:s slutsats är att icke-farmakologiska insatser är lika eller mer effektiva än läkemedelsbehandling vid mild till måttlig depression, medan det vetenskapliga underlaget är betydligt mer oklart vid allvarlig depression. De föreslår också att man ska tolka studiens resultat med försiktighet. De mest effektiva insatserna var djurterapi, kognitiv stimulering, fysisk träning, massage och beröringsterapi, reminiscensterapi, multidisciplinär vård, arbetsterapi, kognitiv stimulering kombinerat med kolinesterashämmare, träning kombinerat med social interaktion och kognitiv stimulering, psykoterapi kombinerat med reminiscensterapi, samt ändrad boendemiljö.

I sina kommentarer till studien skriver SBU att behandling utan läkemedel kan vara ett alternativ för personer med mild till måttlig demens då dessa insatser saknar biverkningar.

Relaterat

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Herpesvirus fördubblar demensrisken

Personer som har haft munsårsvirus löper dubbelt så stor risk att utveckla demenssjukdom. Det visar en studie från Uppsala universitet som har följt…

Lättillgängligt om demens baserat på vetenskap

I sin nya bok ger Hedvig Söderlund välformulerade och forskningsbaserade svar på frågor, som hjälper anhöriga vid misstankar om att någon i deras…

Fler nyheter

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.