
Lika bra utan läkemedel mot depression vid demens
I sin serie SBU kommenterar har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering granskat den vetenskapliga översikten Comparative efficacy of interventions for reducing symptoms of depression in people with dementia: systematic review and network meta-analysis, där forskare alltså har jämfört hur effektiva läkemedelsbehandlingar är jämfört med andra behandlingar mot depression hos personer med demenssjukdom. Många som lever med demenssjukdom är också känsliga för psykofarmaka och dess biverkningar. Därför kan det finnas god anledning att se över alternativen i form av kognitiv träning, psykoterapi och fysisk träning.
SBU:s slutsats är att icke-farmakologiska insatser är lika eller mer effektiva än läkemedelsbehandling vid mild till måttlig depression, medan det vetenskapliga underlaget är betydligt mer oklart vid allvarlig depression. De föreslår också att man ska tolka studiens resultat med försiktighet. De mest effektiva insatserna var djurterapi, kognitiv stimulering, fysisk träning, massage och beröringsterapi, reminiscensterapi, multidisciplinär vård, arbetsterapi, kognitiv stimulering kombinerat med kolinesterashämmare, träning kombinerat med social interaktion och kognitiv stimulering, psykoterapi kombinerat med reminiscensterapi, samt ändrad boendemiljö.
I sina kommentarer till studien skriver SBU att behandling utan läkemedel kan vara ett alternativ för personer med mild till måttlig demens då dessa insatser saknar biverkningar.
Relaterat

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…
Fler nyheter

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre
Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…