Tommy Cederholm och Ingvar Bosaeus (2024). Malnutrition in adults. New England journal of medicine.
Många äldre med undernäring i vården
I Sverige lider mellan fem och tio procent av alla äldre personer av undernäring. För patienter som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande är siffran uppemot femtio procent. En person som har undernäring går ner i vikt, får brist på näringsämnen och problem när musklerna bryts ner. Det i sig kan leda till ett större vårdbehov och högre dödlighet.
Trots detta underdiagnostiseras tillståndet inom sjukvården och äldreomsorgen. Men rådgivning och behandling i samarbete med dietister, samt näringsdryck kan bromsa viktnedgången och minska dödligheten. Det visar en ny studie från Uppsala universitet och Göteborgs universitet.
– Det är allt för få som får diagnosen undernäring och behandling för tillståndet, inte bara i Sverige utan i hela världen. Men med ganska enkla metoder skulle patienter och äldre kunna må mycket bättre, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.
Han har tillsammans med Ingvar Bosaeus, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, gjort en sammanställning av kunskapsläget i världen de senaste 50 åren. De har sett att kunskaperna om undernäring och behandling har tagit stora steg framåt, och att det numera finns en samsyn kring hur undernäring ska diagnostiseras. Samtidigt använder inte vårdsektorn sig av de slutsatser som erfarenhet och forskning visar.
– Vi vet i dag att det går att behandla de allra flesta patienter, med undantag för dem med långt gångna dödliga sjukdomstillstånd såsom spridd cancer. I Sverige har vi arbetat med att behandla undernäring i många år, men vi måste bli ännu bättre, säger Ingvar Bosaeus.
Forskarna föreslår konkreta åtgärder för att minska lidandet för äldre personer.
– Att tidigt registrera riskfaktorer för undernäring, samt uppmärksamma viktnedgång och nedsatt aptit är helt avgörande. Man måste också tidigt ge råd om näringsrik mat, och i god tid påbörja nutritionsbehandling, till exempel med näringsdrycker. Kunskapen om det här måste bli en mycket tydligare del på både grundutbildningar och specialistutbildningar för läkare och sjuksköterskor, säger Tommy Cederholm.
Relaterat
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Fler nyheter
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…
Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare
Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…