Tommy Cederholm och Ingvar Bosaeus (2024). Malnutrition in adults. New England journal of medicine.

Många äldre med undernäring i vården
I Sverige lider mellan fem och tio procent av alla äldre personer av undernäring. För patienter som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande är siffran uppemot femtio procent. En person som har undernäring går ner i vikt, får brist på näringsämnen och problem när musklerna bryts ner. Det i sig kan leda till ett större vårdbehov och högre dödlighet.
Trots detta underdiagnostiseras tillståndet inom sjukvården och äldreomsorgen. Men rådgivning och behandling i samarbete med dietister, samt näringsdryck kan bromsa viktnedgången och minska dödligheten. Det visar en ny studie från Uppsala universitet och Göteborgs universitet.
– Det är allt för få som får diagnosen undernäring och behandling för tillståndet, inte bara i Sverige utan i hela världen. Men med ganska enkla metoder skulle patienter och äldre kunna må mycket bättre, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.
Han har tillsammans med Ingvar Bosaeus, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, gjort en sammanställning av kunskapsläget i världen de senaste 50 åren. De har sett att kunskaperna om undernäring och behandling har tagit stora steg framåt, och att det numera finns en samsyn kring hur undernäring ska diagnostiseras. Samtidigt använder inte vårdsektorn sig av de slutsatser som erfarenhet och forskning visar.
– Vi vet i dag att det går att behandla de allra flesta patienter, med undantag för dem med långt gångna dödliga sjukdomstillstånd såsom spridd cancer. I Sverige har vi arbetat med att behandla undernäring i många år, men vi måste bli ännu bättre, säger Ingvar Bosaeus.
Forskarna föreslår konkreta åtgärder för att minska lidandet för äldre personer.
– Att tidigt registrera riskfaktorer för undernäring, samt uppmärksamma viktnedgång och nedsatt aptit är helt avgörande. Man måste också tidigt ge råd om näringsrik mat, och i god tid påbörja nutritionsbehandling, till exempel med näringsdrycker. Kunskapen om det här måste bli en mycket tydligare del på både grundutbildningar och specialistutbildningar för läkare och sjuksköterskor, säger Tommy Cederholm.
Relaterat

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion
När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

Bättre sömn med tyngdtäcke
Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…
Fler nyheter

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande
Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Risker med blodförtunnande minskar över tid
Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…