Äldre kvinna äter mat framför fönster
Foto: Mostphotos

Många äldre med undernäring i vården

Upp till hälften av alla patienter som är inlagda på sjukhus eller vårdinrättningar lider av undernäring, särskilt drabbade är äldre personer. Det visar en studie från Uppsala universitet och Göteborgs universitet som också pekar på att problemet kan lösas med enkla åtgärder.

I Sverige lider mellan fem och tio procent av alla äldre personer av undernäring. För patienter som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande är siffran uppemot femtio procent. En person som har undernäring går ner i vikt, får brist på näringsämnen och problem när musklerna bryts ner. Det i sig kan leda till ett större vårdbehov och högre dödlighet.

Trots detta underdiagnostiseras tillståndet inom sjukvården och äldreomsorgen. Men rådgivning och behandling i samarbete med dietister, samt näringsdryck kan bromsa viktnedgången och minska dödligheten. Det visar en ny studie från Uppsala universitet och Göteborgs universitet.

– Det är allt för få som får diagnosen undernäring och behandling för tillståndet, inte bara i Sverige utan i hela världen. Men med ganska enkla metoder skulle patienter och äldre kunna må mycket bättre, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Han har tillsammans med Ingvar Bosaeus, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, gjort en sammanställning av kunskapsläget i världen de senaste 50 åren. De har sett att kunskaperna om undernäring och behandling har tagit stora steg framåt, och att det numera finns en samsyn kring hur undernäring ska diagnostiseras. Samtidigt använder inte vårdsektorn sig av de slutsatser som erfarenhet och forskning visar.

– Vi vet i dag att det går att behandla de allra flesta patienter, med undantag för dem med långt gångna dödliga sjukdomstillstånd såsom spridd cancer. I Sverige har vi arbetat med att behandla undernäring i många år, men vi måste bli ännu bättre, säger Ingvar Bosaeus.

Forskarna föreslår konkreta åtgärder för att minska lidandet för äldre personer.

– Att tidigt registrera riskfaktorer för undernäring, samt uppmärksamma viktnedgång och nedsatt aptit är helt avgörande. Man måste också tidigt ge råd om näringsrik mat, och i god tid påbörja nutritionsbehandling, till exempel med näringsdrycker. Kunskapen om det här måste bli en mycket tydligare del på både grundutbildningar och specialistutbildningar för läkare och sjuksköterskor, säger Tommy Cederholm.

Läs hela den vetenskapliga artikeln

Tommy Cederholm och Ingvar Bosaeus (2024). Malnutrition in adults. New England journal of medicine.

Relaterat

Social aktivitet ökar bland äldre

Vi är mer sociala högre upp i åren än tidigare generationer. Men det sociala livet är också starkt kopplat till funktionsförmåga, visar Erika…

Äldre kvinnor klättrar på rutschkana

Så kan tantparkour hjälpa till att bryta normer

Äldre kvinnor som klättrar, kryper och balanserar i naturen är föremålen för en studie vid Mittuniversitetet, som studerar fenomenet tantparkour och hur äldre…

Rapport: Minskad demensrisk med hälsosam mat

Att äta hälsosamt är inte bara bra för kroppen – det kan också bidra till att hålla hjärnan frisk längre. Det visar en…

Fler nyheter

Porträttbild på William Son Galanza

Mer vardagsaktivitet om äldre involveras i teknikutvecklingen

Ny teknik kan underlätta äldre personers aktiviteter, men då måste de involveras i utvecklingen av den. Det visar en avhandling från Lunds universitet.

Så är livet på särskilda boenden – bakom fasaden

Begränsat med inflytande, korta möten med personalen och otydlig gräns mellan privat och gemensamt. Så kan äldre uppleva vardagen på särskilda boenden, enligt…

Äldre kvinna sitter och äter mat själv

Försämrat måltidsstöd för äldre

Färre äldre personer får ledsagning till restaurang eller sällskap av en måltidsvän. Även stödet kring måltiderna på äldreboenden har försämrats, visar Livsmedelsverkets senaste…