Forskare från Lunds universitet och Karolinska institutet har undersökt vårdbesöken som gjorts av äldre med Downs syndrom. Foto: Pixabay

Otillräcklig sjukvård för äldre med Downs syndrom

Ny forskning visar att äldre med Downs syndrom kanske inte får den vård de behöver. En stor andel av vårdbesöken som görs är oplanerade, vilket kan vara ett tecken på att medicinska riktlinjer inte följs eller att det finns medicinska behov som inte tillgodoses.

Forskare från Lunds universitet och Karolinska institutet har undersökt besök som äldre personer med Downs syndrom, som har svårt att söka vård själva, har gjort inom specialvården. Med hjälp av data från svenska register har man följt totalt 472 personer mellan 2002 och 2012.

Sammanlagt gjorde dessa personer nästan 3 900 vårdbesök under de elva åren, varav bara lite över hälften var planerade. Den största andelen av de planerade besöken gjordes på ögonkliniker, trots det var det alldeles för få besök i förhållande till riktlinjer som finns i vårdprogrammen för Downs syndrom.

Att nästan hälften av vårdbesöken var oplanerade kan tyda på att det finns en brist på kunskap inom vården om den samsjuklighet som är vanliga hos äldre personer med Downs syndrom. Några vanliga diagnoser är till exempel benbrott, ospecificerad buksmärta, lunginflammation och demenssjukdom.

Oplanerade vårdbesök kan också vara en konsekvens av att medicinska riktlinjer inte följs, att primärvården inte klara av att hantera de komplexa behov som dessa äldre har eller att specialistenheter inte behåller kontakten med patienten.

Forskarna betonar att större ansträngning borde göras för att se till att de rekommenderade hälsokontrollerna följs och att det medicinska vårdprogrammet för personer med Downs syndrom kompletteras med information om hur det är att åldras med sjukdomen, särskilt avseende frakturer och smärta.

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Högutbildade får mer prostatacancervård

Prostatacancervården i Sverige är ojämlik på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer vård och behandling för prostatacancervård. Dessutom…

Fler nyheter

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…