Forskare från Lunds universitet och Karolinska institutet har undersökt vårdbesöken som gjorts av äldre med Downs syndrom. Foto: Pixabay

Otillräcklig sjukvård för äldre med Downs syndrom

Ny forskning visar att äldre med Downs syndrom kanske inte får den vård de behöver. En stor andel av vårdbesöken som görs är oplanerade, vilket kan vara ett tecken på att medicinska riktlinjer inte följs eller att det finns medicinska behov som inte tillgodoses.

Forskare från Lunds universitet och Karolinska institutet har undersökt besök som äldre personer med Downs syndrom, som har svårt att söka vård själva, har gjort inom specialvården. Med hjälp av data från svenska register har man följt totalt 472 personer mellan 2002 och 2012.

Sammanlagt gjorde dessa personer nästan 3 900 vårdbesök under de elva åren, varav bara lite över hälften var planerade. Den största andelen av de planerade besöken gjordes på ögonkliniker, trots det var det alldeles för få besök i förhållande till riktlinjer som finns i vårdprogrammen för Downs syndrom.

Att nästan hälften av vårdbesöken var oplanerade kan tyda på att det finns en brist på kunskap inom vården om den samsjuklighet som är vanliga hos äldre personer med Downs syndrom. Några vanliga diagnoser är till exempel benbrott, ospecificerad buksmärta, lunginflammation och demenssjukdom.

Oplanerade vårdbesök kan också vara en konsekvens av att medicinska riktlinjer inte följs, att primärvården inte klara av att hantera de komplexa behov som dessa äldre har eller att specialistenheter inte behåller kontakten med patienten.

Forskarna betonar att större ansträngning borde göras för att se till att de rekommenderade hälsokontrollerna följs och att det medicinska vårdprogrammet för personer med Downs syndrom kompletteras med information om hur det är att åldras med sjukdomen, särskilt avseende frakturer och smärta.

Relaterat

Kvinna och man, båda äldre och nakna, i ett sovrum håller varandras hand och tar ett skutt ner i en säng.

Sexualitet – betraktat över livstid

Sexuell aktivitet tenderar att avta med åldern. Det beror enligt forskning främst på fysisk eller psykisk ohälsa, avsaknad av en frisk sexpartner eller…

Fyra faktorer bakom ett hälsosamt åldrande

Vilka faktorer i 60-årsåldern kan påverka vem som lever och mår bra i 80-årsåldern? Enligt en avhandling från Luleå tekniska universitet finns det…

Färre återinläggningar med bättre läkemedelsinformation

Med hjälp av tydlig information om läkemedel kan man förebygga att äldre patienter blir inlagda på sjukhus igen efter en sjukhusvistelse. Det visar…

Fler nyheter

Äldre kan ha grön starr utan att misstänka det

Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs…

Äldre i Centrum #3/23: Sex och närhet

I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella…

Äldre man sitter med benen i kors på en yogamatta i ett vitt vardagsrum.

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen

Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha…