Äldre i Centrum #2/21.

På spaning efter den pandemi som flytt

Temat i nya numret av Äldre i Centrum berättar om hur coronapandemin har påverkat personer 65+ (och hela jämra välfärdssamhället).

Våra minnesbilder av ”hur det var” för ett år sedan adderas till dagens och morgondagens upplevelser av pandemin fortlöpande konstrueras så allas vår covid-19-historia. Temat bjuder blad att foga till berättelsen. Några rubriker: Internationellt perspektiv på smittans konsekvenser, Sprickorna i den svenska självbilden, Vardagslivet under första vågen, En kapabel sårbar grupp, De som ändå snart skulle dö.

Ledamoten i regeringens äldreforskarråd Magdalena Elmersjö pläderar för en omfördelning av resurser. Vi porträtterar både henne och nydisputerade dietisten Stina Engelheart, som upptäckt att en Stor måltid slår många små. Dessutom en djupdykning i hur Örebros forskar­skolor binder samman äldreforskningen.

Den fördjupande Spotlightvinjetten undersöker Kvaliteter att sträva efter på särskilt boende samt berättar den konfliktfyllda historien om Avgifter inom äldreomsorgen.

Exklusivt för Äldre i Centrum skriver ”det illojala vårdbiträdet” Stine Christophersen om sin kamp mot ledningen på omsorgsföretaget Attendo och deras lögner om åtgärderna under pandemin. En stark och läsvärd krönika.

Vi skärskådar en matig antologi om ålderism i Den sista ismen, går under den rynkiga huden i en Nära skildring av maskuliniteters åldrande och kan berätta att Noreena Hertz både är en av världens mest inspirerande kvinnor och bjuder på välfunna exempel när hon i sin senaste bok tar sig an den moderna ensamheten. Dessutom ytterligare sex sidor korta lästips, men däremot är Välj din ålder ingen uppmaning att ta fasta på.

Sist (eller snarare först) men inte minst aktuella nyhetsnotiser om forskning om äldre och åldrande, samt hur personal i äldreomsorgen blir bättre på vardaglig kommunikation i reportaget Omsorg om orden.

Läs hela #2/21

Relaterat

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Fler nyheter

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…