Äldre i Centrum #2/21.

På spaning efter den pandemi som flytt

Temat i nya numret av Äldre i Centrum berättar om hur coronapandemin har påverkat personer 65+ (och hela jämra välfärdssamhället).

Våra minnesbilder av ”hur det var” för ett år sedan adderas till dagens och morgondagens upplevelser av pandemin fortlöpande konstrueras så allas vår covid-19-historia. Temat bjuder blad att foga till berättelsen. Några rubriker: Internationellt perspektiv på smittans konsekvenser, Sprickorna i den svenska självbilden, Vardagslivet under första vågen, En kapabel sårbar grupp, De som ändå snart skulle dö.

Ledamoten i regeringens äldreforskarråd Magdalena Elmersjö pläderar för en omfördelning av resurser. Vi porträtterar både henne och nydisputerade dietisten Stina Engelheart, som upptäckt att en Stor måltid slår många små. Dessutom en djupdykning i hur Örebros forskar­skolor binder samman äldreforskningen.

Den fördjupande Spotlightvinjetten undersöker Kvaliteter att sträva efter på särskilt boende samt berättar den konfliktfyllda historien om Avgifter inom äldreomsorgen.

Exklusivt för Äldre i Centrum skriver ”det illojala vårdbiträdet” Stine Christophersen om sin kamp mot ledningen på omsorgsföretaget Attendo och deras lögner om åtgärderna under pandemin. En stark och läsvärd krönika.

Vi skärskådar en matig antologi om ålderism i Den sista ismen, går under den rynkiga huden i en Nära skildring av maskuliniteters åldrande och kan berätta att Noreena Hertz både är en av världens mest inspirerande kvinnor och bjuder på välfunna exempel när hon i sin senaste bok tar sig an den moderna ensamheten. Dessutom ytterligare sex sidor korta lästips, men däremot är Välj din ålder ingen uppmaning att ta fasta på.

Sist (eller snarare först) men inte minst aktuella nyhetsnotiser om forskning om äldre och åldrande, samt hur personal i äldreomsorgen blir bättre på vardaglig kommunikation i reportaget Omsorg om orden.

Läs hela #2/21

Relaterat

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

Fler nyheter

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…