Medellivslängd för kvinnor: 88,7 år
Medianlivslängd för kvinnor: 90,0 år
Ålder då flest kvinnor förväntas avlida: 92 år
Medellivslängd för män: 86,7 år
Medianlivslängd för män: 88,5 år
Ålder då flest män förväntas avlida: 90 år
Medellivslängden vi är vana att förhålla oss till kan vara lite lurig, eftersom den innefattar alla som dör i ung ålder. Har man redan uppnått en viss ålder är det klokare att titta på medianen i stället, råder Pensionsmyndigheten, i sin nya rapportserie om dödlighet.
– Jag tror att få känner till sin förväntade medianlivslängd och att många antagligen underskattar sin egen livslängd. Ett troligen överraskande fakta är att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas leva till hon blir 90 år, säger Linda Perkiö, aktuarie på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.
Medianlivslängd för män som idag är 66 år är 88,5 år vilket också är en högre livslängd än om den mäts som medellivslängd.
Att uttrycka förväntad livslängd som ett medianvärde i stället för ett medelvärde kan innebära nya insikter om den egna framtiden, enligt Pensionsmyndigheten. Det kan vara intressant att veta att hälften av ens årskamrater förväntas leva till 90-års ålder.
Pensionsmyndigheten ger också rådet att ha medianlivslängden i tankarna när man planerar uttag av tjänstepension. Det kan bli många levnadsår utan tjänstepension för dem som väljer att ta ut det under kortare tid.
Medellivslängd för kvinnor: 88,7 år
Medianlivslängd för kvinnor: 90,0 år
Ålder då flest kvinnor förväntas avlida: 92 år
Medellivslängd för män: 86,7 år
Medianlivslängd för män: 88,5 år
Ålder då flest män förväntas avlida: 90 år
Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…
Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar.…
En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…
Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…
När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…