Så kan hembesök stärka äldres egenmakt

Med hjälp av särskilda samtalspunkter kan personal som gör hembesök bidra till att äldre personer får bättre kontroll över sig själva och sin hälsa.

I en studie från Högskolan Kristianstad har Anna Nivestam, doktorand i hälsovetenskap, undersökt vilka fördelar äldre personer upplever med förebyggande hembesök.

– Jag såg ett behov av att ge hälsopersonal fler verktyg för att kunna ge råd och stöd som äldre personer upplever fördelaktigt och som kan göra att de mår bättre, säger hon.

Resultaten visar att samtalen gör att äldre personer känner sig bekräftade som personer och att deras egenmakt stärks. Genom att be de äldre att reflektera, väcka nya tankar eller påminnas om sådant de redan gör, får de syn på sina egna styrkor.

– Det blir lättare för äldre personer att bemästra svårigheter. Och när de med stöd från personalen börjar reflektera över sin hälsa skapas även en känsla av kontroll, något som kan leda till att de lever mer hälsosamt. Till exempel blev de påminda om bra matvanor, men också hur de kunde möblera för att undvika fall, säger Anna Nivestam.

Hon hoppas att studien kan ge personal som utför förebyggande hembesök konkreta verktyg som de kan ta med sig till en hälsofrämjande dialog. Till exempel genom att låta den äldre personen berätta sin historia, lyssna aktivt och som personal vara bekräftande.

– Att ge information som personen kan ha nytta av kan också skapa trygghet. Det är viktigt att belysa vad äldre personer själva tycker och utgå från det för att ge råd och stöd som gör skillnad för personens välmående, säger Anna Nivestam.

Ladda ner studien

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…