Older person’s experiences of benefits gained from the support and advice given during preventive home visits. Publicerad i Scandinavian journal of caring services.
Så kan hembesök stärka äldres egenmakt
I en studie från Högskolan Kristianstad har Anna Nivestam, doktorand i hälsovetenskap, undersökt vilka fördelar äldre personer upplever med förebyggande hembesök.
– Jag såg ett behov av att ge hälsopersonal fler verktyg för att kunna ge råd och stöd som äldre personer upplever fördelaktigt och som kan göra att de mår bättre, säger hon.
Resultaten visar att samtalen gör att äldre personer känner sig bekräftade som personer och att deras egenmakt stärks. Genom att be de äldre att reflektera, väcka nya tankar eller påminnas om sådant de redan gör, får de syn på sina egna styrkor.
– Det blir lättare för äldre personer att bemästra svårigheter. Och när de med stöd från personalen börjar reflektera över sin hälsa skapas även en känsla av kontroll, något som kan leda till att de lever mer hälsosamt. Till exempel blev de påminda om bra matvanor, men också hur de kunde möblera för att undvika fall, säger Anna Nivestam.
Hon hoppas att studien kan ge personal som utför förebyggande hembesök konkreta verktyg som de kan ta med sig till en hälsofrämjande dialog. Till exempel genom att låta den äldre personen berätta sin historia, lyssna aktivt och som personal vara bekräftande.
– Att ge information som personen kan ha nytta av kan också skapa trygghet. Det är viktigt att belysa vad äldre personer själva tycker och utgå från det för att ge råd och stöd som gör skillnad för personens välmående, säger Anna Nivestam.
Relaterat
Undersköterskor mer positiva till dödshjälp
Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid…
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Fler nyheter
Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…