Äldre kvinna med en kopp i handen
Foto: Unsplash

Så upplever patienter mat och måltider vid livets slut

Mat och hunger får en annan innebörd för personer som befinner sig i livets slutskede. Maten blir en källa av oro och stress i stället för att associeras med glädje och samvaro. Det visar en avhandling från Marie Cederschiöld högskola.

Vi äter av många olika anledningar: för att överleva, ha energi under dagens gång samt för att träffas och umgås. Men för personer med obotliga sjukdomar i livets slutskede kan måltider i stället leda till stress på grund av minskad aptit och ork. 

Det har Viktoria Wallin vid Marie Cederschiöld högskola visat i sin avhandling, där hon också pekar på att glädjen kring mat minskar för personer i palliativ vård. Resultaten från de fem studierna visar att patienterna kämpade med måltider och upplevde stress. Ätsvårigheterna påverkade deras sociala liv och samvaron med andra förändrades. 

Samtidigt ville närstående gärna se att den som är sjuk äter. 

– Det finns väldigt mycket kärlek och omsorg kring mat. Ätandet är förknippat med hopp och att man kämpar, det kan bli som ett bevis på att man vill leva. Att tappa aptiten blir en markör för sjukdomen och att döden närmar sig. Det förekommer att patienter kämpar för att äta bara för att göra sina nära och kära glada, säger Viktoria Wallin i ett pressmeddelande. 

För vård- och omsorgspersonalen finns det också utmaningar. Viktoria Wallin pekar ut en kunskapslucka som måste fyllas: 

– Sjuksköterskor är väl förberedda för att möta fysiska besvär och ge praktisk assistans, men är mindre beredda för existentiella, psykologiska och sociala frågor i relation till de ätsvårigheter som kan uppstå. 

Hon ser ett behov av studier med fokus på olika perspektiv kring mat och måltider för att bredda och fördjupa kunskapen samt för att förbättra klinisk praxis. Ett område är exempelvis hur man kan stödja sjuksköterskor i att kommunicera om mat och måltider inom palliativ vård för att främja välbefinnande. 

Läs avhandlingen i sin helhet

Avhandlingen

Viktoria Wallin (2022). Mealtimes in palliative care contexts: Perspectives of patients, partners, and registered nurses. Marie Cederschiöld högskola.

Delstudier

I. Viktoria Wallin m fl (2015). Meanings of eating deficiencies for people admitted to palliative home care. Publicerad i Palliative & supportive care. 

II. Viktoria Wallin m fl (2014). Maintaining ordinariness around food: partners’ experienceies of everyday life with a dying person. Publicerad i Journal of clinical nursing. 

III. Viktoria Wallin m fl (2021). Experiences of food and mealtime from the perspective of patients with chronic life-limiting disease: a mixed-method systematic review. Journal of advanced nursing. 

IV. Viktoria Wallin m fl (2022). Registered nurses’ perceptions of food and mealtimes in palliative care: a cross-sectional study. Inskickad för publicering.

V. Viktoria Wallin m fl (2021). Caring for patients with eating deficiencies in palliative care – Registered nurses’ experiences: A qualitative study. Publicerad i Journal of clinical nursing.

Relaterat

Ekonomisk stress tidigare i livet påverkar äldres hälsa

Ekonomisk utsatthet i barndomen ökar risken för att drabbas av ångest och depression senare i livet. Det visar en ny studie från Jönköping…

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Fler nyheter

Tuber med urinprov

Urinprov kan skvallra om tidig prostatacancer

Ett enkelt urinprov kan vara en nyckel till att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede i framtiden. Det visar forskning från Karolinska institutet…

Ökade ojämlikheter i äldres covid-19-skydd

Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader i äldre personers vaccinskydd mot covid-19 i Sverige. Det visar ny svensk forskning.

Äldre man äter ensam på en hamburgerrestaurang

Äta ensam kan ge sämre matrutiner

Äldre personer som äter ensamma köper mer färdigköpt mat och äter färre antal måltider per dag än de som äter tillsammans med andra.…