Gravid mage och insulinpenna
Studierna är från Göteborgs universitet respektive University of Glasgow. Foto: Pixabay

Sen menopaus och typ 2-diabetes ökar risken för demens

Kvinnor med en längre fertil period har högre risk att drabbas av demens i hög ålder. Det visar en studie som kan förklara varför fler kvinnor än män drabbas. Samtidigt har andra forskare sett att demens också är vanligare hos personer med typ 2-diabetes.

Forskare från Göteborgs universitet har sett att bland kvinnor med en längre tid mellan sin första menstruation och menopaus utvecklade 24 procent en demenssjukdom. För de med en kortare period var siffran 16 procent.

Risken ökar successivt för varje ytterligare år som kvinnan är fertil. Sambandet var starkast med demens som började vid 85 års ålder. En riskfaktor verkar vara hormonet östrogen som kan vara skadligt senare i livet.

– Våra resultat kan förklara varför kvinnor i högre grad drabbas av demens jämfört med män efter 85 års ålder och är ytterligare en byggsten i hypotesen att östrogen påverkar demensrisken hos kvinnor, säger Jenna Najar, doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och författare till studien, och fortsätter:

–De flesta som drabbas är över 80 år och kvinnor. För att kunna implementera preventiva strategier behöver vi identifiera personer som har en ökad risk för demens.

En svensk-brittisk studie visar samtidigt att personer med typ 2-diabetes också har en högre risk, 39 procent, att utveckla vaskulär demens.

– Att komma till rätta med blodglukosvärden, kolesterol, blodtryck och rökning hos patienter med diabetes är extra viktigt för att minska risken att utveckla vaskulär demens, säger Naveed Sattar, professor vid University of Glasgow och studiens huvudförfattare, till Dagens medicin.

Varför det är just vaskulär demens som är vanligare bland personer med typ 2-diabetes har studien inte undersökt. Naveed Sattar betonar att inte alla med typ 2-diabetes kommer att utveckla demens, men att det är viktigare än någonsin att ha en hälsosam livsstil med tanke på det ökade antalet personer som får typ 2-diabetes.

Relaterat

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Herpesvirus fördubblar demensrisken

Personer som har haft munsårsvirus löper dubbelt så stor risk att utveckla demenssjukdom. Det visar en studie från Uppsala universitet som har följt…

Lättillgängligt om demens baserat på vetenskap

I sin nya bok ger Hedvig Söderlund välformulerade och forskningsbaserade svar på frågor, som hjälper anhöriga vid misstankar om att någon i deras…

Fler nyheter

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.