Gravid mage och insulinpenna
Studierna är från Göteborgs universitet respektive University of Glasgow. Foto: Pixabay

Sen menopaus och typ 2-diabetes ökar risken för demens

Kvinnor med en längre fertil period har högre risk att drabbas av demens i hög ålder. Det visar en studie som kan förklara varför fler kvinnor än män drabbas. Samtidigt har andra forskare sett att demens också är vanligare hos personer med typ 2-diabetes.

Forskare från Göteborgs universitet har sett att bland kvinnor med en längre tid mellan sin första menstruation och menopaus utvecklade 24 procent en demenssjukdom. För de med en kortare period var siffran 16 procent.

Risken ökar successivt för varje ytterligare år som kvinnan är fertil. Sambandet var starkast med demens som började vid 85 års ålder. En riskfaktor verkar vara hormonet östrogen som kan vara skadligt senare i livet.

– Våra resultat kan förklara varför kvinnor i högre grad drabbas av demens jämfört med män efter 85 års ålder och är ytterligare en byggsten i hypotesen att östrogen påverkar demensrisken hos kvinnor, säger Jenna Najar, doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och författare till studien, och fortsätter:

–De flesta som drabbas är över 80 år och kvinnor. För att kunna implementera preventiva strategier behöver vi identifiera personer som har en ökad risk för demens.

En svensk-brittisk studie visar samtidigt att personer med typ 2-diabetes också har en högre risk, 39 procent, att utveckla vaskulär demens.

– Att komma till rätta med blodglukosvärden, kolesterol, blodtryck och rökning hos patienter med diabetes är extra viktigt för att minska risken att utveckla vaskulär demens, säger Naveed Sattar, professor vid University of Glasgow och studiens huvudförfattare, till Dagens medicin.

Varför det är just vaskulär demens som är vanligare bland personer med typ 2-diabetes har studien inte undersökt. Naveed Sattar betonar att inte alla med typ 2-diabetes kommer att utveckla demens, men att det är viktigare än någonsin att ha en hälsosam livsstil med tanke på det ökade antalet personer som får typ 2-diabetes.

Relaterat

Byta livsstil bäst recept mot demens

Dåliga levnadsvanor kan ge upphov till demenssjukdomar, men för den som klarar att byta livsstil minskar risken att drabbas. Att bryta vanor är…

Porträttbild på Malin Aspö

Så ser livet ut för yngre med demens

Det är omvälvande att drabbas av demens, inte minst när man fortfarande har ett arbete och lever familjeliv. Malin Aspös nya avhandling handlar…

Råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…