Gravid mage och insulinpenna
Studierna är från Göteborgs universitet respektive University of Glasgow. Foto: Pixabay

Sen menopaus och typ 2-diabetes ökar risken för demens

Kvinnor med en längre fertil period har högre risk att drabbas av demens i hög ålder. Det visar en studie som kan förklara varför fler kvinnor än män drabbas. Samtidigt har andra forskare sett att demens också är vanligare hos personer med typ 2-diabetes.

Forskare från Göteborgs universitet har sett att bland kvinnor med en längre tid mellan sin första menstruation och menopaus utvecklade 24 procent en demenssjukdom. För de med en kortare period var siffran 16 procent.

Risken ökar successivt för varje ytterligare år som kvinnan är fertil. Sambandet var starkast med demens som började vid 85 års ålder. En riskfaktor verkar vara hormonet östrogen som kan vara skadligt senare i livet.

– Våra resultat kan förklara varför kvinnor i högre grad drabbas av demens jämfört med män efter 85 års ålder och är ytterligare en byggsten i hypotesen att östrogen påverkar demensrisken hos kvinnor, säger Jenna Najar, doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och författare till studien, och fortsätter:

–De flesta som drabbas är över 80 år och kvinnor. För att kunna implementera preventiva strategier behöver vi identifiera personer som har en ökad risk för demens.

En svensk-brittisk studie visar samtidigt att personer med typ 2-diabetes också har en högre risk, 39 procent, att utveckla vaskulär demens.

– Att komma till rätta med blodglukosvärden, kolesterol, blodtryck och rökning hos patienter med diabetes är extra viktigt för att minska risken att utveckla vaskulär demens, säger Naveed Sattar, professor vid University of Glasgow och studiens huvudförfattare, till Dagens medicin.

Varför det är just vaskulär demens som är vanligare bland personer med typ 2-diabetes har studien inte undersökt. Naveed Sattar betonar att inte alla med typ 2-diabetes kommer att utveckla demens, men att det är viktigare än någonsin att ha en hälsosam livsstil med tanke på det ökade antalet personer som får typ 2-diabetes.

Relaterat

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Lundaforskare får prestigefyllt anslag för alzheimerprojekt

Tre forskare vid Lunds universitet har tilldelats det prestigefyllda europeiska forskningsanslaget ERC advanced grant på 2,5 miljoner euro vardera. En av dem som…

Projekt undersöker koppling mellan sömnapné och demens

Sömnapné drabbar ungefär en tredjedel av personer i åldrarna 30 till 60. Nu ska forskare från Akademiska sjukhuset på Uppsala universitet undersöka om…

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…