Nyheter

Ökad jobbtillfredsställelse med åren

Bättre arbetsvillkor, mer flexibilitet och större kontroll över uppgifter är några faktorer som gör att arbetstagare i 60 årsåldern och uppåt blir allt…

Tufft uppdrag att vara chef i äldreomsorgen

När Socialstyrelsen gjorde en kartläggning av situationen för cheferna i äldreomsorgen, framträdde en bild av meningsfulla arbetsuppgifter under tuffa villkor.

Flimmerscreening minskar stroke, blod och död

En studie från Karolinska institutet publicerad i ansedda tidskriften The Lancet visar att screening för förmaksflimmer hos 75–76-åringar kan avvärja 2 300 sjukdomsfall. Screeningen är dessutom hälsoekonomiskt effektiv.  

Framåt för forskningen

Forskning tar allt större plats på Stiftelsen Äldrecentrum. Snart välkomnas både en doktorand och en gästforskare till verksamheten, och flera projektansökningar väntar på svar.

Generationskoppling mellan adhd och demens

Föräldrar och mor- och farföräldrar till personer med adhd har högre risk för demens, jämfört med de som har barn och barnbarn utan adhd. Det visar en studie från Karolinska institutet.

ÄiC #3/21: Både SNAC och verkstad

Det nya numret av Äldre i Centrum berättar bland annat om SNAC-projektets 20 första år.

ÄiC-podden #15: Kompetensförsörjning i metalltakt

Hur ska fler lockas till att arbeta med vård och omsorg? I detta avsnitt gästas vi av särskilde utredaren Göran Johnsson och utredningssekreteraren…

Bristande organisation bryter ryggar i vård och omsorg

Högskolan i Gävle i samarbete med det danska nationella forskningscentret för arbetsmiljö visar att avdelningars organisation har avgörande betydelse för uppkomsten av ryggsmärtor…

Göteborgsk guide till digitalisering

I Projekt Modig arbetade Göteborgsregionen med att stärka den digitala kunskapen i omsorgen. När man nu avslutar projektet presenterar man en guide för arbetsplatslärande.

Ny studie samlar strategier vid kognitiv nedsättning

Personer med kognitiv nedsättning använder en rad egna strategier för att hantera sin vardag. Nu har en forskargrupp försökt systematisera kunskapen om dem, något som kan bli ett stöd i arbetsterapeuternas arbete.