Sjuksköterska som håller i en äldre kvinnas hand
Foto: Mostphotos

Sjuksköterskors ledarskap viktigt för äldres värdighet

Sjuksköterskor i hemsjukvården spelar en viktig ledarskapsroll för att vården ska anpassas till patientens behov och önskemål. Det visar en ny avhandling från Högskolan i Borås som också pekar på att ledarskapet är viktigt för att stärka de äldres värdighet.

Inom hemsjukvården är det oftast sjuksköterskor som delegerar vården av patienter till omvårdnadspersonal. I förlängningen innebär det att sjuksköterskors ledarskap i stor utsträckning kan påverka den patientnära vården.

Nydisputerade Maria Claesson vid Högskolan i Borås har i sin avhandling undersökt just detta. Med hjälp av en litteraturstudie samt intervjuer har hon identifierat olika dimensioner till sjuksköterskors ledarskap.

Den mest framträdande dimensionen visade sig ha etisk karaktär. I mångt och mycket innebär det att sjuksköterskor tillsammans med andra personer i vårdteamet ska upprätthålla ett etiskt förhållningssätt i mötet med patienten och anhöriga. Det handlar exempelvis om att reagera och ta ställning i situationer som riskerar att äventyra patientens självständighet och värdighet.

– Det bidrar till patientens självbestämmande samtidigt som sjuksköterskan har möjlighet att stödja patienten vid behov. Det möjliggör för den äldre personen att kunna ta ansvar för och få vara delaktig i den egna vården efter förmåga, och att känna tillit till att sjuksköterskan ger stöd när situationen kräver det, säger Maria Claesson i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar också att själva åldrandet leder till att man befinner sig i en sårbar livssituation, vilket gör sjuksköterskors ledarskap ännu viktigare.

– Att dessutom vara i behov av vård och omsorg förstärker situationen. Inte minst har coronapandemin visat brister i vård och omsorg av äldre personer i hemmet, brister som sjuksköterskans ledarskap i den patientnära vården kan bidra till att reducera.

Läs avhandlingen

Avhandling

Maria Claesson (2022). Sjuksköterskans ledarskap i det patientnära vårdandet av äldre personer i kommunens hemsjukvård: Att leda i ett mellanrum av närhet och distans. Örebro universitet.

Delarbeten

I. Maria Claesson, Karin Josefsson, Lise-Lotte Jonasson och Elisabeth Lindberg (2020). What implies registered nurses’ leadershipclose to older adults in municipal homehealth care? A systematic review. Publicerad i BMC nursing.

II. Maria Claesson, Karin Josefsson och Lise-Lotte Jonasson (2021). ‘My registered nurse’: Older people’s experiences of registered nurses’ leadership close to them in community home care in Sweden. Publicerad i International journal of older people nursing.

III. Maria Claesson, Lise-Lotte Jonasson och Karin Josefsson (2021). Next of kin’s experiences of registered nurses’ leadership close to older adults in municipal home care in Sweden: an interview study. Publicerad i BMC nursing.

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…