Foto: Lars Johansson/Mostphotos

Sjukstugor i glesbygd bra vårdalternativ för äldre

En sjukstugemodell kan möjliggöra bättre anpassad slutenvård för äldre patienter som bor i glesbygd, samtidigt som det avlastar vanliga sjukhus. Det visar en avhandling av Mante Hedman vid Umeå universitet.

Multisjuka och sköra äldre patienter med exempelvis infektioner eller kroniska sjukdomar vårdas ofta på överfulla, stora sjukhus. Antalet vårdplatser på sjukhusen har minskat under flera decennier, trots att andelen äldre personer i befolkningen ökar.

Nu visar en avhandling från Umeå universitet att sjukstugor, som kan ses som mindre sjukhusinrättningar, kan vara fördelaktiga för många äldre patienter. Ett exempel på en sådan vårdmodell finns i norra Norrlands glesbygd, där sjukstugor erbjuder såväl primärvård som akutsjukvård. De har också vårdplatser, men de har färre diagnostiska möjligheter än sjukhus samt genomför färre radiologiska undersökningar och blodprover, jämfört med sjukhus.

– Vi ser att de flesta patienter som behöver sjukhusvård remitteras till närmaste sjukhus, men att distriktsläkarna väljer att behålla och vårda framför allt äldre och multisjuka patienter i en sjukstuga när de känner att de kan erbjuda en patientsäker vård, säger Mante Hedman, som har skrivit avhandlingen.

Distriktsläkarna beskriver i intervjuer att fördelarna med sjukstugor framför allt är närhet, patientkännedom från öppenvården och de kan erbjuda ett helhetsperspektiv på patienten, jämfört med sjukhus i vården av äldre multisjuka patienter.

De betonade även den centrala roll som sjukstugor spelar i patientens vårdkedja, med kontinuitet med primärvård och tät kontakt med sjukhus och kommunal omsorg. Samtidigt som läkarna upplevde arbetet som omväxlande och utvecklande, var de också frustrerade över vakanssituationer och beroendet av stafettpersonal.

– Det framkom även etiska utmaningar som är specifika för glesbygdsvård, till exempel att vara läkare till vänner och anhöriga eller att tvingas prioritera vilken patient som får åka den lokala ambulansen, som då är borta i många timmar, säger Mante Hedman i ett pressmeddelande.

Läs avhandlingen

Avhandling

Mante Hedman (2024). The community hospital in northern Sweden. Doktorsavhandling. Umeå universitet.

Delstudier

I. Mante Hedman, Kurt Boman, Margareta Brännström och Patrik Wennberg (2021). Clinical profile of rural community hospital inpatients in Sweden: a register study. Publicerad i Scandinavian journal of primary health care.

II. Mante Hedman, Margareta Brännström, Malin Sjöström och Patrik Wennberg [Manuskript]. Care measures for heart failure at rural community hospitals: A comparison with a general hospital.

III. Mante Hedman, Fiona Doolan-Noble, Tim Stokes och Margareta Brännström (2022). Doctors’ experiences of providing care in rural hospitals in Southern New Zealand: A qualitative study. Publicerad i BMJ open.

IV. Mante Hedman, Malin Sjöström, Patrik Wennberg och Margareta Brännström [Manuskript]. Role of general practitioner led rural community hospitals in Sweden: A qualitative interview study.

Relaterat

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Fler nyheter

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…