Foto: Lars Johansson/Mostphotos

Sjukstugor i glesbygd bra vårdalternativ för äldre

En sjukstugemodell kan möjliggöra bättre anpassad slutenvård för äldre patienter som bor i glesbygd, samtidigt som det avlastar vanliga sjukhus. Det visar en avhandling av Mante Hedman vid Umeå universitet.

Multisjuka och sköra äldre patienter med exempelvis infektioner eller kroniska sjukdomar vårdas ofta på överfulla, stora sjukhus. Antalet vårdplatser på sjukhusen har minskat under flera decennier, trots att andelen äldre personer i befolkningen ökar.

Nu visar en avhandling från Umeå universitet att sjukstugor, som kan ses som mindre sjukhusinrättningar, kan vara fördelaktiga för många äldre patienter. Ett exempel på en sådan vårdmodell finns i norra Norrlands glesbygd, där sjukstugor erbjuder såväl primärvård som akutsjukvård. De har också vårdplatser, men de har färre diagnostiska möjligheter än sjukhus samt genomför färre radiologiska undersökningar och blodprover, jämfört med sjukhus.

– Vi ser att de flesta patienter som behöver sjukhusvård remitteras till närmaste sjukhus, men att distriktsläkarna väljer att behålla och vårda framför allt äldre och multisjuka patienter i en sjukstuga när de känner att de kan erbjuda en patientsäker vård, säger Mante Hedman, som har skrivit avhandlingen.

Distriktsläkarna beskriver i intervjuer att fördelarna med sjukstugor framför allt är närhet, patientkännedom från öppenvården och de kan erbjuda ett helhetsperspektiv på patienten, jämfört med sjukhus i vården av äldre multisjuka patienter.

De betonade även den centrala roll som sjukstugor spelar i patientens vårdkedja, med kontinuitet med primärvård och tät kontakt med sjukhus och kommunal omsorg. Samtidigt som läkarna upplevde arbetet som omväxlande och utvecklande, var de också frustrerade över vakanssituationer och beroendet av stafettpersonal.

– Det framkom även etiska utmaningar som är specifika för glesbygdsvård, till exempel att vara läkare till vänner och anhöriga eller att tvingas prioritera vilken patient som får åka den lokala ambulansen, som då är borta i många timmar, säger Mante Hedman i ett pressmeddelande.

Läs avhandlingen

Avhandling

Mante Hedman (2024). The community hospital in northern Sweden. Doktorsavhandling. Umeå universitet.

Delstudier

I. Mante Hedman, Kurt Boman, Margareta Brännström och Patrik Wennberg (2021). Clinical profile of rural community hospital inpatients in Sweden: a register study. Publicerad i Scandinavian journal of primary health care.

II. Mante Hedman, Margareta Brännström, Malin Sjöström och Patrik Wennberg [Manuskript]. Care measures for heart failure at rural community hospitals: A comparison with a general hospital.

III. Mante Hedman, Fiona Doolan-Noble, Tim Stokes och Margareta Brännström (2022). Doctors’ experiences of providing care in rural hospitals in Southern New Zealand: A qualitative study. Publicerad i BMJ open.

IV. Mante Hedman, Malin Sjöström, Patrik Wennberg och Margareta Brännström [Manuskript]. Role of general practitioner led rural community hospitals in Sweden: A qualitative interview study.

Relaterat

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…