Foto: Yanan Li

Tema Äldrerätt i Äldre i Centrum #2/22

I #2/22 handlar temat om äldrerätten i Sverige och EU, ett relativt ungt, men ändå angeläget forskningsområde. Tidningen bjuder också på intervjuer med forskningsmiljön ReCall, reportage om testbäddar för välfärdsteknik och en debattartikel om varför man inte ska tro att enbart en lunchpromenad skyddar mot demens.

Äntligen är temat äldre(rätt)! I USA har äldrerätten som en juridisk disciplin funnits i drygt femtio år, medan den i Europa och Sverige snarare växt som ett svar på en allt åldrande befolkning. I Äldre i Centrum #2/22 skriver forskare om allt från mänskliga rättigheter till biståndsbeslut över EU:s gränser.

Marcel Ballin vid Umeå universitet har skrivit en slagkraftig debattartikel om att halvtimmespromenader inte mirakelmedicin mot demens – något som en del forskare lite påstår.

Forskningsmiljön ReCall vid Högskolan Dalarna får en maffig intervju där Kevin McKee, som leder ReCall, berättar om deras nära och unika relation till Dalarnas region och kommuner.

I ett reportage följer vi kommunalförbundet Göteborgsregionens, GR, ambitiösa testbäddsprojektet för välfärdsteknik AllAgeHub. Äldre i Centrum har träffat både AllAgeHub-teamet och verksamheter i Härryda kommun, i Göteborg, som är eller har varit en testmiljö i projektet.

Forskarporträtt

Utöver detta har vi en Spotlight-artikel om biståndshandläggning vid självförsummelse, och ytterligare en om hur välfärden ser ut för äldre personer som kommer till Sverige sent i livet.

Och så klart en hel del annat gott!

Läs hela #2/22 av Äldre i Centrum som e-tidning.

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…