Foto: Yanan Li

Tema Äldrerätt i Äldre i Centrum #2/22

I #2/22 handlar temat om äldrerätten i Sverige och EU, ett relativt ungt, men ändå angeläget forskningsområde. Tidningen bjuder också på intervjuer med forskningsmiljön ReCall, reportage om testbäddar för välfärdsteknik och en debattartikel om varför man inte ska tro att enbart en lunchpromenad skyddar mot demens.

Äntligen är temat äldre(rätt)! I USA har äldrerätten som en juridisk disciplin funnits i drygt femtio år, medan den i Europa och Sverige snarare växt som ett svar på en allt åldrande befolkning. I Äldre i Centrum #2/22 skriver forskare om allt från mänskliga rättigheter till biståndsbeslut över EU:s gränser.

Marcel Ballin vid Umeå universitet har skrivit en slagkraftig debattartikel om att halvtimmespromenader inte mirakelmedicin mot demens – något som en del forskare lite påstår.

Forskningsmiljön ReCall vid Högskolan Dalarna får en maffig intervju där Kevin McKee, som leder ReCall, berättar om deras nära och unika relation till Dalarnas region och kommuner.

I ett reportage följer vi kommunalförbundet Göteborgsregionens, GR, ambitiösa testbäddsprojektet för välfärdsteknik AllAgeHub. Äldre i Centrum har träffat både AllAgeHub-teamet och verksamheter i Härryda kommun, i Göteborg, som är eller har varit en testmiljö i projektet.

Forskarporträtt

Utöver detta har vi en Spotlight-artikel om biståndshandläggning vid självförsummelse, och ytterligare en om hur välfärden ser ut för äldre personer som kommer till Sverige sent i livet.

Och så klart en hel del annat gott!

Läs hela #2/22 av Äldre i Centrum som e-tidning.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…