Kapslar av läkemedlet omeprazol
Omeprazol är ett av de läkemedel som finns med i studien. Foto: W.carter/CC0

Vanligt läkemedel kan öka risken för demens

Läkemedel mot halsbränna, magkatarr och magsår är vanliga över hela världen. Nu rapporterar forskare från Karolinska institutet att läkemedlen skulle kunna öka risken för att utveckla demens.

Långvarig användning av syrapumpshämmare, alltså vanliga läkemedel som används mot halsbränna, magkatarr och magsår, kan bidra till en ökad risk för demenssjukdom, enligt en vetenskaplig artikel som nu publiceras i tidskriften Alzheimer’s and dementia.

– Vi har kunnat visa att syrapumpshämmare påverkar syntesen av signalsubstansen acetylkolin som har stor betydelse vid exempelvis Alzheimers sjukdom. Eftersom det inte finns någon effektiv behandling mot sjukdomen är det viktigt att undvika riskfaktorer och därför vill vi rikta uppmärksamhet mot detta så att läkemedlen inte används under lång tid i onödan, säger Taher Darreh-Shori, docent och forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskaper och samhälle på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Redan tidigare har befolkningsstudier visat att förekomsten av demens är vanligare hos personer som använder syrapumpshämmare. Men det är först nu som man kommit mekanismen på spåren, genom KI-forskarnas resultat. Studien skedde i två steg, där man först använde 3d-simuleringar i dator för att se hur läkemedlen påverkade kolinacetyltransferas, det enzym som tillverkar acetylkolin. Acetylkolinets funktion i kroppen är sedan att skicka signaler mellan nervceller.

Enligt simuleringarna binder de verksamma substanserna i olika syrapumpshämmare enzymet till sig, något som ökar risken för att kroppen inte kan bilda tillräckligt mycket acetylkolin. I steg två gjorde forskarna provrörstester där de kunde se att enzymet faktiskt gav en hämmande effekt på produktionen av signalsubstansen.

Även om man nu behöver fortsätta undersökningarna med att se vad som händer i kroppen, vill Taher Darreh-Shori alltså avråda från överdriven användning av syrapumpshämmare.

– Särskilt försiktig bör man vara när det gäller äldre personer och de som redan har en demensdiagnos. Jag vill dock betona att korrekt användning av läkemedlet är säkert även hos äldre så länge de används under kort tid och när de verkligen behövs. Anledningen är att vårt nervsystem är ganska flexibelt när det gäller att tolerera kortvarig påverkan, säger han.

Ladda ner artikeln

Relaterat

Ny studie om att få och hantera en parkinsondiagnos

För många är det en omtumlande upplevelse att få diagnosen Parkinsons sjukdom. Nu har forskare från Högskolan Kristianstad undersökt hur patienterna och deras…

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar…

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…