Vården kan spara 87 miljoner kronor med artrosapp
Med hjälp av en app på mobilen kan personer med artros följa ett behandlingsprogram som innehåller enkla övningar och daglig information om sin sjukdom. I en tidigare studie visade det sig att personer med artros halverade sin smärta och förbättrade sin fysiska förmåga inom sex månader tack vare den digitala behandlingen.
Nu har forskare undersökt hur kostnadseffektiv appen är jämfört med traditionell behandling på klinik. Kostnaderna för patientbesök, administration, träning och utbildning av personal ingick i studien. Resultatet visar att appen endast kostar 25 procent av den mer traditionella klinikbehandlingen. Varje år skulle det innebära att sjukvården skulle spara 87 miljoner kronor.
– Artrosbehandlingen i studien och appen är densamma som följer Socialstyrelsens riktlinjer. Det nya är att den levereras digitalt i stället, vilket underlättar att följa patienterna kontinuerligt. Kan behandlingen via app dessutom levereras billigare och med större effekt, vilket resultaten i denna studie föreslår, så är det såklart ännu bättre, säger Håkan Nero, en av forskarna bakom studien.
Läs Äldre i Centrums artikel om den tidigare studien om artrosappen.
Relaterat
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Fler nyheter
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…
Undersköterskor mer positiva till dödshjälp
Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid…