Smärtande hand
Kostnaderna för appen har jämförts med kostnaderna för ett traditionellt besök på en klinik.

Vården kan spara 87 miljoner kronor med artrosapp

Varje år skulle vården kunna spara miljonbelopp om hälften av behandlingen för artros genomförs via en mobilapp i stället för på en klinik. Det visar en ny studie som genomförts vid Lunds universitet.

Med hjälp av en app på mobilen kan personer med artros följa ett behandlingsprogram som innehåller enkla övningar och daglig information om sin sjukdom. I en tidigare studie visade det sig att personer med artros halverade sin smärta och förbättrade sin fysiska förmåga inom sex månader tack vare den digitala behandlingen.

Nu har forskare undersökt hur kostnadseffektiv appen är jämfört med traditionell behandling på klinik. Kostnaderna för patientbesök, administration, träning och utbildning av personal ingick i studien. Resultatet visar att appen endast kostar 25 procent av den mer traditionella klinikbehandlingen. Varje år skulle det innebära att sjukvården skulle spara 87 miljoner kronor.

– Artrosbehandlingen i studien och appen är densamma som följer Socialstyrelsens riktlinjer. Det nya är att den levereras digitalt i stället, vilket underlättar att följa patienterna kontinuerligt. Kan behandlingen via app dessutom levereras billigare och med större effekt, vilket resultaten i denna studie föreslår, så är det såklart ännu bättre, säger Håkan Nero, en av forskarna bakom studien.

Läs Äldre i Centrums artikel om den tidigare studien om artrosappen.

Relaterat

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…