Foto: Mai Engström

ÄiC-podden avsnitt 21: Att åldras som HBTQ-person

Det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden handlar om vilka utmaningar det finns när man åldras som HBTQ-person, framför allt om man vill söka äldreomsorg. Anna Siverskog och Janne Bromseth har länge forskat om äldre HBTQ-personer och det är gästerna i dagens avsnitt.

Att vara en äldre queer person som vill söka hjälp från hemtjänst eller få plats på ett boende kan ibland vara utmanande. Man kan vara till exempel vara tveksam till att delge sin sexuella läggning eller könsidentitet för personalen på grund av tidigare intolerans i samhället.

Just hur det är att åldras som HBTQ-person och söka hjälp från äldreomsorgen är ämnet i det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden. För att hjälpa redaktionen att nysta i det här har vi forskarna Anna Siverskog och Janne Bromseth i studion med oss.

Anna Siverskog är forskare i äldre och åldrande vid Södertörns högskola och har nyligen skrivit boken Queer äldreomsorg i samarbete med RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. Janne Bromseth har disputerat vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet, NTNU, och är i dag verksam som bland annat utbildare i Norge.

Hör vad deras forskning har visat kring vad äldre HBTQ-personer upplever när de ska söka hjälp, hur personalens bemötande ser ut och om det är rätt väg att certifiera HBTQ-vänliga äldreboenden för att skapa trygghet.

Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 21: Att åldras som HBTQ-person

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, Spotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…