Äldre i Centrum #4/23: Kultur

I årets sista nummer berättar vi om hur kultur påverkar hälsan hos äldre och vård- och omsorgspersonal. Läs bland annat om musik som gör tillvaron lugnare för anhörigvårdare, samtal om konst som kan väcka sinnen till liv eller personer i livets slutskede som blir stimulerade av konst och skapande.

Forskning visar att konst- och kulturupplevelser inom äldreomsorgen har goda hälsoeffekter. Stresshormonerna minskar och hälsan förbättras hos både boende och personal. Men det behövs mer än bara terapi och god vilja. Personalens insatser spelar en viktig roll, liksom en ledning som vågar satsa på kulturen.

Forskarna som skrivit artiklarna är Töres Theorell, Max Liljefors, Katarina Lindblad, Rebecca Hilton, Zarah Ebrahimi, Helle Wijk, Azita Emami, Gabriella Engström och Helena Hallinder.

Läs också:
Yvonne Hirdmans krönika som nyanserar bilden av #metoo och blickar tillbaka på den sexuella revolutionens och kvinnorörelsens dagar .
Socialstyrelsens Eva Lindqvist och Emanunel Åhlfeldt som manar kommunerna att skynda långsamt med differentierade arbetsuppgifter i äldreomsorgen

Forskarporträtt

Marie Elf, vårdvetaren med doktorsexamen i arkitektur
Robin Holmberg som disputerat om utdelning av gratis broddar

samt en hel del del andra karameller!

Läs hela #4/23 som blädderbar tidning

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…