Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Den som använder rullstol belastar benen mindre vilket kan ge sämre funktion och förlorad benmassa. Med ett skörare skelett blir risken för frakturer större och därför har man tänkt att rullstolsanvändning är en riskfaktor för frakturer bland äldre, sköra personer.
Nu kommer dock forskning från Göteborgs universitet, som undersökt 55 000 svenska rullstolsanvändare med en medelålder på 83 år. De jämfördes med en grupp som gick på egen hand, både med och utan hjälpmedel. Resultaten visade att rullstolsanvändarna inte ens fick hälften så många frakturer.
Om man bara räknade in höftfrakturer och benskörhetsfrakturer var skillnaden så stor som tre gånger färre frakturer bland dem som använde rullstol. Dessutom hade de bara hälften så stor risk att få fallskador.
Frågan är nu om de nya rönen ska påverka förskrivningen av rullstol som hjälpmedel.
– För den som överväger att förskriva en rullstol till en patient, och gör en värdering av risk och nytta, är fynden av särskilt intresse. Stillasittande i rullstol är negativt på många sätt, därför är det glädjande att risken för fall och fraktur minskar, säger studiens försteförfattare Kristian Axelsson i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…
En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…
Ensamhet och social isolering bland äldre har legat på samma nivå de senaste trettio åren. Men trots att ingen ökning har skett, behöver…
Forskningsstudier visar att mammografiscreening är lika effektivt för äldre som för yngre kvinnor. Det finns argument för att höja åldersgränsen ytterligare, men vetenskapliga…
Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…