Många synskadade äldre känner sig ensamma

En undersökning från Synskadades riksförbund visar att ungefär en fjärdedel av de som är 65 år och äldre och som har en synskada känner sig ensamma. För de alla äldsta, 85 år och uppåt, är siffran ännu högre.

Känslan av ensamhet och isolering är vanligt bland äldre personer, och kanske särskilt hos dem som är synskadade. En undersökning som Synskadades riksförbund gjorde hösten 2022 visar att 26 procent av personer 65 år och äldre upplevde ensamhet. Bland de allra äldsta, 85 år och uppåt, ligger motsvarande siffra på hela 35 procent.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån är det knappt sju procent av äldre utan synproblem som känner sig ensamma och socialt isolerade. Skillnaden mellan de äldre som ser och de som inte gör det är alarmerande anser Niklas Mattson, ordförande på Synskadades riksförbund.

– Personer som inte ser måste ha rätt till fler ledsagningstimmar så att de inte fastnar hemma. Tänk dig själv att inte ha timmar nog för att kunna ta en promenad, en fika med en kompis eller följa med på en social aktivitet tillsammans med jämnåriga. En synnedsättning ska per automatik inte innebära ett utanförskap, säger han i ett pressmeddelande.

Deltagarna i undersökningen var samtliga medlemmar i riksförbundet.

Relaterat

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen var att vårdbehoven skulle vara jämnt fördelade, men några grupper stack ut.

En undersköterska i allvarligt samtal med en äldre kvinna.

Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.

Två personer sitter och fikar i ett ombonat hem.

Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande

I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus över hemmets betydelse för att stödja ett aktivt liv.

Fler nyheter

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå att det finns en rad komplexa utmaningar med kvarboendeprincipen – särskilt om det gäller äldre par.

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De visade sig ofta ha egna strategier för att göra sina kvarter till bättre platser att bo på.