- 62 procent av de särskilda boendena har låg tillgång till balkonger, uteplatser och uterum avsedda för äldre personer.
- 83 procent av boendena saknar även dessa platser för personalen att nyttja vid raster eller administrativt arbete.
- Endast 54 procent av boendena har tillgång till egna trädgårdar.
- 87 procent av boendena saknar närhet till centrala platser i städerna och samhällena i form av torg.

Ny kartläggning: Så ser utemiljön ut
Nu finns resultatet av en omfattande kartläggning av utemiljöer vid landets samtliga 2036 särskilda boenden. Den har genomförts via en systematisk granskning av ritningar och kartor, och visar att många äldre personer saknar tillgång till utemiljöer, bland annat till uteplatser, balkonger och uterum. Likaså saknar personalen vid dessa boenden en utemiljö för återhämtning under raster.
– Det är anmärkningsvärt att bara drygt hälften av alla särskilda boenden har tillgång till en egen trädgård. Att ha en egen trädgård ska inte vara ett privilegium, det borde vara en självklarhet, säger Madeleine Liljegren, som nyligen disputerat som dubbelexamendoktorand vid Göteborgs universitet och Chalmers.
Kartläggningen ingår i hennes avhandling, som i sin tur är del av det större forskningsprojektet OUT-FIT.
96 procent av alla särskilda boenden har trots allt tillgång till någon form av trädgård, men i nära hälften av dessa fall delas trädgården med andra aktörer såsom skola, studentbostäder eller allmännyttan, förklarar Madeleine Liljegren.
Fyra procent av landets särskilda boenden saknar helt tillgång till trädgård.
– Det låter inte mycket, men det är faktiskt runt 80 särskilda boenden och ett betydande antal äldre personer och personal som berörs, säger Madeleine Liljegren.
Ännu ett slående resultatet var den knappa tillgången till sociala samlingsplatser, exempelvis torg, inom 300 meters gångavstånd från de särskilda boendena. Dessa är viktiga för att äldre personer ska kunna vara delaktiga i samhällslivet även fortsatt, förklarar Madeleine Liljegren.
– Bara 13 procent har tillgång till torg. Det säger en del om hur tomter fördelas till särskilda boenden.
I de kvalitativa intervjustudierna, som också ingått i Madeleine Liljegrens avhandling och som Äldre i centrum tidigare har skrivit om, har det framkommit att äldre personer på särskilda boenden har både behov av, och önskemål om att vistas utomhus dagligen, året om. Personalen ser också potentialen i utemiljön, som en plats för hälsofrämjande aktiviteter både för de själva och de äldre.
Tillgången till utemiljöer varierar stort över hela landet. Det finns inga märkbara mönster när materialet analyseras utifrån Sveriges kommuner och regioners kommunindelning, geografisk placering, klimatzoner eller kommunala och privata aktörer, enligt Madeleine Liljegren.
– Det är olika över hela landet, vilket visar hur det blir när det saknas nationell styrning kring tillgång till utemiljöer vid särskilda boenden.
Helle Wijk, professor i omvårdnad vid Göteborgs universitet, som leder OUT-FIT projektet, reagerar starkt på resultatet från kartläggningen.
– Jag tycker att det är chockerande, trots att vi vet att det är väldigt viktigt med utomhuskontakt, ljus, grönska och att röra på sig. Det verkar som att tillgång till utemiljöer och grönska inte gäller den äldre delen av befolkningen.
Forskarna har lyckats att involvera andra samhällsaktörer i projektet, som också ser betydelsen av en förbättring av tillgången till utemiljö. De har nu även tagit fram ett förslag till en nationell strategi för att säkerställa detta.
– Vi hoppas ju att det här förslaget ska attrahera beslutsfattare och politiker. Det är en blandning av forskare, vårdpersonal, och personer ur målgrupperna, som har bidragit till förslaget, förklarar Helle Wijk.

Så ser de fyra zonerna ut som har kartlagts på landets samtliga särskilda boenden. Illustration: Madeleine Liljegren.
Forskningen fortsätter nu inom det aktuella området. En litteraturstudie ska kartlägga vilka betydelsefulla kvaliteter som behöver vara på plats vid särskilda boenden i zon 1-4 för att underlätta naturkontakt och utevistelse.
En annan studie ska utmynna i en arbetsmetod för design, planering och utvärdering av särskilda boendens utemiljöer. Den ska kunna fungera som stöd till arkitekter, landskapsarkitekter samt kommunala planerare och vårdutvecklare i samband med nybyggnation eller renovering.
- Avhandlingen Outdoor environments at residential care facilities: Needs, wishes, and access for older adults and care workers är en del av det tvärvetenskapliga OUT-FIT projektet som leds av professor Helle Wijk, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet.
- Projektet sker i samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers och Sveriges lantbruksuniversitet.
- Inom ramen för ett post doc-projekt har det även utvecklats ett förslag till en nationell strategi för att säkerställa tillgången till utemiljöer och utevistelse vid särskilda boenden.
- Samtliga kommuner och privata aktörer som är intresserade bjuds in till en kostnadsfri temadag på Chalmers och digitalt i september.
Relaterat

Åldrandet in på bara kroppen
I en äldredräkt får studenter och besökare känna på åldrandets sjukdomar. Övningen vid Högskolan i Skövde kan ge förståelse som förbättrar arbetssättet med…

Bättre samtal med äldre par
Hur kan biståndshandläggare stödjas i att utreda äldre pars behov? Det har forskare från Linköpings universitet undersökt i ett forskningsprojekt, där kommunikation står…

Lekfull professor ser nya vägar
Albert Westergren har forskat om undernäring och ätsvårigheter bland äldre personer i flera decennier. De senaste åren har hans forskning blivit mer lekfull,…
Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25
1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan
Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar
På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…