Stor osäkerhet kring tecken på Alzheimer
Många svenskar känner inte till de tidiga tecknen på Alzheimer och vet dessutom inte var de kan vända sig för att få hjälp…
Många svenskar känner inte till de tidiga tecknen på Alzheimer och vet dessutom inte var de kan vända sig för att få hjälp…
En viktig pusselbit för att skapa personcentrering och meningsskapande i vården kan vara att fånga patientberättelser i triviala situationer, såsom om man tar…
I en ny studie har Jimmy Lindberg försökt verifiera åldern på alla svenskar som blivit 110 år gamla fram till 2022. Det visar…
Levnadsberättelser är ett sätt för demensomsorgen att anpassa vård och omsorg till individen. Men hur fungerar de i praktiken? Det har Glenn Möllergren…
Äldre personer som tar många mediciner riskerar att skada sig och hamna på sjukhus vid upprepade tillfällen. En avhandling föreslår en ny läkemedelsplan…
Samhället försöker på olika sätt styra oss att förlänga vårt arbetsliv, gärna flera år efter pensionsåldern. Marie Bjuhr vid Högskolan i Gävle har…
Många äldre har ont i leder och muskler och kontaktar hälso- och sjukvården för sina besvär. Att få hjälp från en kiropraktor kan…
Nu ska pensionärer i Sörmland stötta forskare i arbetet med att motverka fallolyckor. I en forskningsstudie ska man testa och utvärdera erfarenheter och…
När Familjen Kamprads stiftelse offentliggjorde sitt senaste anslagsbeslut fick 24 äldreforskningsprojekt tillsammans 100 miljoner kronor.
Inspektionen för vård och omsorg utförde under 2023 en omfattande granskning av landets kommunala särskilda boenden och samtliga fick då kritik för sin…