Nyheter

Demenssjuka fortsätter lära

Det är lätt att associera demens med glömska och förlorade funktioner. Men nu visar en avhandling från Linköpings universitet att demenssjuka mycket väl…

Sköterska ger en äldre kvinna en vaccin via en spruta.

Inte kostnadseffektivt att vaccinera äldre mot bältros

Att erbjuda personer som är 65 år och äldre vaccin mot bältros är inte lönsamt för region Stockholm eftersom vaccinationsdoserna kostar för mycket.…

Forskning: Moraliska problem med välfärdsteknik till äldre

Det kan låta praktiskt och smart att en äldre person har gps-larm, kameraövervakning om nätterna och en telefon som påminner om att ta…

Äldre i centrum-podden: Upptäck och förebygg undernäring

I två nya avsnitt av Äldre i Centrum-podden går vi på djupet i de komplexa problemen med undernäring och mat när man blir…

Maria Johansson och Johanna Simmons tar emot forskningsanslagen av Liza di Paolo-Sandberg.

Pensionärsförbund stöttar Linköpingsforskning

När SKPF Pensionärerna höll kongress passade de på att dela ut forskningsanslag till två äldreforskningsprojekt på Linköpings universitet.

Demenssjukdomar kostar samhället 81,6 miljarder

Samhällets kostnader för demenssjukdomar är enorma och jämförbara med försvarets. Det visar en ny rapport från Karolinska institutet.

Så kan kost påverka äldres kognitiva hälsa

Våra näringsbehov förändras ju äldre vi blir. Nu har Jakob Norgren lagt fram en avhandling vid Karolinska institutet där han har undersökt hur mängden kolhydrater och fett i kosten kan påverkar den kognitiva förmågan.

Så går det för den digitala satsningen i omsorgen

Vård- och omsorgsanalys har utvärderat satsningen på välfärdsteknik i äldreomsorgen, som regeringen och Sveriges kommuner och regioner sjösatt.

Tema Smärta i Äldre i Centrum #2/2023

Smärta är tema för #2/2023. Nästan var fjärde person över 65 år lider av kronisk smärta. Läs fem artiklar om att det går…

Så ska en app förbättra vården för personer med demens

De allra flesta som drabbas av demens får också psykiska symptom, till exempel vanföreställningar och ångest. Nu hoppas forskare vid Jönköping university att en app ska förbättra vården och livskvaliteten för dessa personer.