Nyheter

Dålig njure ökar risk för demens

Äldre personer med njursjukdom har högre risk för demens, och risken ökar ju snabbare njurfunktionen minskar. Det visar en stor observationsstudie i tidskriften…

Högutbildades hjärnor krymper – också

Hjärnan krymper obevekligen i takt med att vi åldras, oavsett vår utbildningsnivå. Det visar en ny internationell studie.

Ända in i äldreomsorgen: Så ska forskningen nå fram

Det har blivit extra tydligt under coronapandemin – kompetensen i äldreomsorgen behöver stärkas. Det har fått Helsingborgs kommun att inleda ett samarbete med forskare från Lunds universitet, för en forskningsbaserad kompetensutveckling.

Medborgarforskning om äldres bostäder

Varje år engagerar vetenskapsfestivalen Forskarfredag skolelever i medborgarforskning. Men årets projekt, Bostadsförsöket, kommer även att vända sig till personer över 65 år.

Det här behöver veteranbilister veta

Hur påverkar kroppens ökade skörhet och sjukdomar säkerheten för äldre i trafiken? Svar finns i en ny rapport som också efterlyser bättre spridning…

Han får Stora gerontologipriset 2021

En av veteranerna inom svensk gerontologisk forskning, professor Boo Johansson, tilldelas Stora gerontologipriset 2021 för sina internationella samarbeten och sitt engagemang.

Forskningen som förenklar Facebook

En grupp göteborgsforskare har utvecklat programmet som möjliggör en anpassad användning av Facebook i takt med åldrandet.

Så drabbar pandemin anhöriga

Anhöriga har ökat sina omsorgsinsatser, men fått minskat stöd under coronapandemin.

SNS startar projekt om äldreomsorgen

Tankesmedjan SNS inleder ett treårigt projekt om vårdens och äldreomsorgens organisering och finansiering.

Ovanligt många klagar på vården

En stor andel personer 70+ lämnade under 2020 in klagomål till vården, vilket inte gjorts i lika stor utsträckning tidigare. Några vittnar om…