Nyheter

Ensidig bild av äldre i sociala medier

Friska, aktiva och sociala. Så porträtteras oftast äldre personer i en svensk kommuns sociala medier. Trots att det är en positiv bild är…

Omplåstrande musik för pensionerade

Forskning vid Örebro universitet visar att musik kan vara ”plåster på själen” för äldre män, som i samband med pensioneringen känner sig ensamma…

Stor kartläggning av hälsorisker hos äldre med hemsjukvård

Projektet Prosenior vid Malmö universitet vill förebygga fall, trycksår, undernäring och dålig munhälsa. Nu har forskarna kartlagt hälsoriskerna hos 12 000 patienter i södra Sverige.

Fördjupande om samers önskemål vid livets slut

Den samiska samhörigheten är viktig vid livets slut. Det visar Lena Kroiks avhandling från Umeå universitet.

Delaktighet i det digitaliserade samhället

I takt med teknikutvecklingen talar man allt oftare om digitalt utanförskap. Nu startar fyra FoU-enheter i Stockholms län ett projekt om digital delaktighet tillsammans med en forskargrupp från Karolinska institutet.

På spaning efter den pandemi som flytt

Temat i nya numret av Äldre i Centrum berättar om hur coronapandemin har påverkat personer 65+ (och hela jämra välfärdssamhället).

Färre vaccinerade bland utrikesfödda äldre

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att andelen utrikesfödda som vaccinerat sig mot covid-19 har ökat, men den är fortfarande lägre än bland svenskfödda äldre. Vaccinationstäckningen är även lägre i åldrarna 60 till 64 år.

Balans och rädsla för att falla i ny avhandling

Risken att falla påverkas av många faktorer. I sin avhandling har Mascha Pauelsen vid Luleå tekniska universitet undersökt de komplexa sambanden kring rädslan att drabbas av en fallolycka.

Sätter ljuset på äldre med NPF

Oftast talar man om unga när man lyfter frågan om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Men i en ny rapport ger Riksförbundet Attention ordet till de äldre.

Satsning på skånsk alzheimerplattform

En ny plattform för alzheimerforskning ska erbjuda individer med ökad risk för demenssjukdom att delta i kliniska studier för nya läkemedel. Förhoppningen är…