Nyheter

Stora brister vid utskrivning från sjukhus

Processen med att skriva ut äldre patienter från sjukhus har visat sig ha stora brister. Det handlar om bristande dokumentation, svårigheter att ta…

Utbildning ska öka kunskap om ensamhet

Resultaten från en europeisk studie ska bidra till att personal inom vård och omsorg får mer praktisk träning och information om hur de…

Hörselforskningen som lyssnar på äldreboendepersonalen

Forskare vid Karlstads och Linköpings universitet får medel för forskning kring hörselnedsättning.

Sjukhuskorridor

Så ökar vårdbehovet för personer 80+

Forskare har tagit fram en modell för att kunna förutsäga hur många platser vi kommer att behöva i slutenvården i framtiden.

Fortepengar till äldreforskning om covid-19

Forskningsrådet Forte satsar ytterligare anslag på forskning om coronapandemins effekter. Både SWEOLD och H70-studien får extra pengar med covid-19-inriktning.

Hemtjänstens roll i brandskyddsarbetet

Äldre personer är överrepresenterade i dödsstatistiken vid bostadsbränder. I ett projekt vid Luleå tekniska universitet tittar man närmare på hur personal i hemtjänsten kan bidra till brandsäkerhet.

Fyra ledord för lyckad förändring

När Perstorps kommun satsade på ett innovationsprojekt för demensvården hittade följeforskarna fyra ledord för lyckad förändring: tilltro, tydlighet, tal och tålamod.

Svenskt rekord i hundraåringar

Aldrig förr har Sverige haft så många hundraåringar. Dessutom fyllde tre personer 110 år i år.

Bättre sömn ger mindre risk för demenssjukdom

Dagens 70-åringar sover bättre än 70-åringar för trettio år sedan och kan därför löpa mindre risk att drabbas av demenssjukdomar. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

ÄiC-podden #10: Digital välfärd (och en tillbakablick)

Vi dyker ner i Äldre i Centrums papperstidning #4/20 som har temat digital välfärd. Till detta passar redaktionen även på att gå igenom…