Utmanande om konkurrens

Vård och omsorg antas må väl av att konkurrensutsättas. Men forskare påpekar att beslutsfattare ofta missar att konkurrens inte är ett naturligt fenomen.

En nyutkommen forskningsantologi samlar forskare inom företagsekonomi, sociologi, antropologi, pedagogik, filosofi och redovisning, som inom sina skilda områden har studerat uppkomsten och effekterna av konkurrens. En av redaktörerna för boken är Stefan Arora-Jonsson, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

– Trots att ordet konkurrens används flitigt i vardagen och samhällsdebatten, är det få som förstår vad det verkligen är, hur den fungerar och kanske framförallt varför och när den uppstår. Men det är en felaktig föreställning att konkurrens är ett naturligt fenomen, säger han.

De medverkande forskarna visar bland annat hur införandet av konkurrens kräver mycket organiseringsarbete av kommuner och andra – vilket kan vara en anledning till varför det ofta uppstår oväntade problem och kostnader. Flera, delvis överraskande resultat presenteras:

  • Konkurrens kostar och tar tid.
  • Konkurrens uppstår inte alltid.
  • Konkurrens kan uppstå oavsiktligt.
  • Konkurrens är svårt att avskaffa.
  • Konkurrens får ibland oväntade effekter.

– Konkurrens är ingen patentlösning som löser alla problem. Det kräver kunskap och behöver förstås som vilket annat verktyg som helst, säger Stefan Arora-Jonsson.

KONKURRENSUTSÄTTANDE ANTOLOGI

Competition. What it is and why it happens ges ut av Oxford university press. Redaktörer är förutom Stefan Arora-Jonsson även Nils Brunsson, Raimund Hasse och Katarina Lagerström.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers attityder till sex på äldreboenden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.