Läs om sömn i årets första nummer – Äldre i Centrum #1/2024

Om konsten att sova berättar forskare i detta nummers sömntema. Sömnen förändras med åldern av naturliga skäl men också av sjukdomar, hjälp finns dock för den sömnlöse. Läs också om teckenspråkig äldreomsorg, FOU nu som leder utveckling via processer och en efterlysning: Var finns debatten om kvinnors låga pensioner? Samt som vanligt även porträtt, nya avhandlingar och lästips.

När vi blir äldre märker många av att sömnen påverkas. Det tillhör åldrandet men för många är det sjukdomar som stör den faktiskt livsviktiga sömnen.  I vårt sömntema i detta nummer av tidningen berättar forskare om sömnens funktion, varför sjukdomar och mediciner kan störa sömnen, hur digital terapi kan få oss att sova bättre och vad ljuset har för inverkan på sömnen.

Mer att läsa

Vi bjuder också på recensioner av fyra böcker, ett personporträtt av nydisputerade Jonas Kindstedt, listor med avhandlingar, nyutgiven litteratur och andra tips inom äldre och åldrande. Recensenter i detta nummer är Lars-Christer HydénKristina WesterbergMaria Nordin och Gerdt Sundström.

Du kan också läsa hela tidningen digitalt i e-tidningen.

Relaterat

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…