Fler och fler använder egenvårdsintyget
En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…
När vi blir äldre märker många av att sömnen påverkas. Det tillhör åldrandet men för många är det sjukdomar som stör den faktiskt livsviktiga sömnen. I vårt sömntema i detta nummer av tidningen berättar forskare om sömnens funktion, varför sjukdomar och mediciner kan störa sömnen, hur digital terapi kan få oss att sova bättre och vad ljuset har för inverkan på sömnen.
Vi bjuder också på recensioner av fyra böcker, ett personporträtt av nydisputerade Jonas Kindstedt, listor med avhandlingar, nyutgiven litteratur och andra tips inom äldre och åldrande. Recensenter i detta nummer är Lars-Christer Hydén, Kristina Westerberg, Maria Nordin och Gerdt Sundström.
Du kan också läsa hela tidningen digitalt i e-tidningen.
En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…
Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…
Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…
Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…
Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…
Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…