Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
När vi blir äldre märker många av att sömnen påverkas. Det tillhör åldrandet men för många är det sjukdomar som stör den faktiskt livsviktiga sömnen. I vårt sömntema i detta nummer av tidningen berättar forskare om sömnens funktion, varför sjukdomar och mediciner kan störa sömnen, hur digital terapi kan få oss att sova bättre och vad ljuset har för inverkan på sömnen.
Vi bjuder också på recensioner av fyra böcker, ett personporträtt av nydisputerade Jonas Kindstedt, listor med avhandlingar, nyutgiven litteratur och andra tips inom äldre och åldrande. Recensenter i detta nummer är Lars-Christer Hydén, Kristina Westerberg, Maria Nordin och Gerdt Sundström.
Du kan också läsa hela tidningen digitalt i e-tidningen.
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…
Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…