Läs om sömn i årets första nummer – Äldre i Centrum #1/2024

Om konsten att sova berättar forskare i detta nummers sömntema. Sömnen förändras med åldern av naturliga skäl men också av sjukdomar, hjälp finns dock för den sömnlöse. Läs också om teckenspråkig äldreomsorg, FOU nu som leder utveckling via processer och en efterlysning: Var finns debatten om kvinnors låga pensioner? Samt som vanligt även porträtt, nya avhandlingar och lästips.

När vi blir äldre märker många av att sömnen påverkas. Det tillhör åldrandet men för många är det sjukdomar som stör den faktiskt livsviktiga sömnen.  I vårt sömntema i detta nummer av tidningen berättar forskare om sömnens funktion, varför sjukdomar och mediciner kan störa sömnen, hur digital terapi kan få oss att sova bättre och vad ljuset har för inverkan på sömnen.

Mer att läsa

Vi bjuder också på recensioner av fyra böcker, ett personporträtt av nydisputerade Jonas Kindstedt, listor med avhandlingar, nyutgiven litteratur och andra tips inom äldre och åldrande. Recensenter i detta nummer är Lars-Christer HydénKristina WesterbergMaria Nordin och Gerdt Sundström.

Du kan också läsa hela tidningen digitalt i e-tidningen.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…