De skapade sitt egna forskarnätverk
Tiden som doktorand är ofta trygg då det finns en stark gemenskap och en handledare som stöttar. Att ha ett nätverk att vända…
Tiden som doktorand är ofta trygg då det finns en stark gemenskap och en handledare som stöttar. Att ha ett nätverk att vända…
Forskare vid Marie Cederschiölds högskola har undersökt förutsättningarna för ett värdigt bemötande på vård- och omsorgsboende. Dåliga arbetsförhållanden för personalen, men även deras inställning till sitt arbete är avgörande.
Kvinnor med nedsatt njurfunktion får i lägre grad diagnosen kronisk njursjukdom än män, och dessutom en lägre chans att få träffa njurläkare samt…
Nästan en fjärdedel av alla som lever med demens i Sverige saknar äldreomsorg. Varför är det så och vilka är de? Det har…
Personer som ansöker om att få flytta till äldreboende anser att det är deras medborgerliga rättighet att få en plats. De har också…
Proteinfattig kost används som behandling för kroniskt njursjuka, men man har inte vetat hur bra det är för äldre personer. Karin Windahls avhandling vid Karolinska institutet ger svar på det och andra frågor kring kost, kroppssammansättning och njursjukdom.
Äldre personer med synskador råkar ut för fler fallolyckor där de behöver uppsöka vård än andra äldre utan synnedsättning. Omkring tre gånger fler…
I sin nya avhandling har Frida Fart från Örebro universitet undersökt äldre personers maghälsa och välmående.
Att hbtqi-personer oftare upplever psykisk ohälsa än andra har vetenskapen tidigare påvisat. Nu visar en ny studie att det är vanligare att personer inom en sexuell minoritet som är över 70 år och socialt isolerade känner sig diskriminerade och mobbade.…
Nästan varannan äldre med demenssjukdom får läkemedel som potentiellt kan vara olämpliga. Det visar en avhandling som också pekar på att olämplig läkemedelsanvändning förekommer oavsett hur länge man bor på särskilda boenden.