Nyheter

Rapport sammanställer kunskap om äldres psykiska ohälsa

"Psykisk ohälsa är ingen naturlig del av åldrande." Så kommenterar organisationen Mind sin nya rapport som sammanställer forskningen om psykisk ohälsa bland äldre personer.

Sju gånger högre dödlighet med covid-19

Coronapandemin har orsakat stor överdödlighet bland äldre personer på särskilt boende. Det konstaterar Umeåforskare i samarbete med Karolinska institutet i en alldeles färsk artikel.

Kärlek, sex och skilsmässor på äldre dar

I två nya avsnitt av Äldre i Centrum-podden tränger vi djupt in i 65-plussarnas intima relationer.

Dödskonstigt generationsöverskridande

Nydisputerade Max Kleijberg har i sitt avhandlingsarbete sökt stödja engagemang kring frågor om livets slut genom att skapa möjligheter för konstnärliga möten mellan…

Vardagsteknik kan vara både stöd och utmaning

Kontexten och en persons förutsättningar påverkar hur vardagsteknik fungerar. Det konstaterar Sarah Wallcook vid Karolinska institutet i en alldeles ny avhandling med speciellt fokus på äldre personer.

Apparaten som tränar lukten tillbaka

Luktträning har mest varit något för vinentusiaster och rehabpatienter. Men nu kan även äldre få chansen att träna upp luktsinnet hemma.

Så ska vård- och omsorgsyrken bli mer attraktiva

För att fler ska välja vård- och omsorgsyrken behöver arbets- och anställningsvillkoren förbättras, ledarskapet förstärkas och ny teknik tas tillvara. Det anser den…

Digitalt stöd för fallförebyggande träning

Ett digitalt program ger stöd och motivation till äldre att fortsätta med fallförebyggande träning, visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

Ny biobank ger svar om parkinson

I ett forskningssamarbete mellan Lunds universitet, Skånes universitetssjukhus och Göteborgs universitet skapas en biobank med fokus på Parkinsons sjukdom.

Äldre känner att de inte syns i media

Många svenskar känner att deras åldersgrupp saknas i mediebilden. Inte minst gäller det äldre personer, enligt en rapport från Mediekompaniet.