Nyheter

Äldre personer inte mer teknikfientliga än yngre

En studie från Lunds universitet spräcker myten om att äldre personer skulle vara teknikfientliga. Äldre vill hänga med i utvecklingen, men upplever att det är svårt och dyrt.

Låg inkomst riskfaktor för återkommande hjärtinfarkter

Det finns god kunskap om vad som ökar risken för att drabbas av en första hjärtinfarkt, men mindre om vad som gör att…

Viktnedgång, smärta och frustration efter besöksförbudet

Besöksrestriktioner inom äldreomsorg och sjukvård under pandemin påverkar både patienter och anhöriga negativt. Det visar en ny studie från Örebro universitet.

Vårdplanering inför livets slutskede

Ytterligare en avhandling som studerar samtal kring palliativ vård med hjälp av DöBra-metoden har publicerats. Malin Eneslätt disputerade i maj vid Karolinska institutet.

Social aktivitet på recept

Ofrivillig ensamhet kan få allvarliga konsekvenser. Nu vill Umeåforskare undersöka om social aktivitet på recept kan hjälpa äldre.

Nio av tio med högt blodtryck får otillräcklig behandling

Den stora majoriteten av patienter med högt blodtryck får inte tillräckligt med behandling, något som kan leda till ökad risk för hjärt-/kärlsjukdom och…

Äldre par som sitter på en bänk vid havet.

Studie kartlägger äldres otrygghet

Rädsla för att till exempel ramla, det sociala klimatet i grannskapet och oro för brott är några av orsakerna till att äldre känner…

Podd om pandemin

Äldre i Centrum-redaktionen strävar vidare med sin allt längre podcast om senaste tidskriftsnumret.

Äldrelinjen viktig under pandemin

Äldrelinjens volontärer fungerade som en ersättning för anonyma kontakter i vardagen under pandemin. Det visar en nypublicerad studie.

Rapport sammanställer kunskap om äldres psykiska ohälsa

"Psykisk ohälsa är ingen naturlig del av åldrande." Så kommenterar organisationen Mind sin nya rapport som sammanställer forskningen om psykisk ohälsa bland äldre personer.