Vardagsföremålens betydelse i demensvården
Helena Cleeve, vid Karolinska institutet, har skrivit en avhandling om hur de små, till synes triviala föremålen, kan få stor betydelse på demensvårdsavdelningar.
Helena Cleeve, vid Karolinska institutet, har skrivit en avhandling om hur de små, till synes triviala föremålen, kan få stor betydelse på demensvårdsavdelningar.
Ett nytt arvfondsprojekt som startats av Bräcke diakoni ska bland annat synliggöra de äldre som vårdar sin partner i hemmet, lyfta fram deras…
Läkemedel mot psykisk ohälsa leder varken till förtida död eller höftfrakturer. Den ökade risk som tidigare har observerats hos behandlade patienter beror bland…
Risken att dö i covid-19 är 60 procent högre för personer 70+ i Stockholms län som bor med någon i arbetsför ålder, jämfört med de som bor med andra äldre. Däremot är trångboddhet ingen riskfaktor i sig, visar en ny…
I ett Vinnovaprojekt utvecklar en rad aktörer nu en arbetsmodell för att kunna motverka undernäring hos äldre. Målet är att alla kommuner och…
En undersökning från Kantar Sifo visar att bara 45 procent av 56-79-åringarna tänker vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa. Det rapporterar tidningen Senioren.
I detta avsnitt av Äldre i Centrum-podden ger vi en överblick av forskningsområdena gerontologi och geriatrik. Hur har kunskapen om åldrandet sett ut…
Antalet fall av stroke och hjärtinfarkt som har registrerats har minskat årets första halvår, jämfört med samma period förra året. Det visar en…
Upp till 1 300 dödsfall undveks genom de restriktiva råd för personer över 70 år, som nu har slopats. Men restriktionerna ledde samtidigt till…
Evidensen för mammografi mellan 70 och 74 års ålder har tidigare varit svag. Men nu visar en studie från Umeå att dödligheten sjönk med 27 procent för dem som genomgick undersökningen.