Nyheter

SNAC-K forskardag 2019

Den 16 oktober hölls SNAC-K forskardag på Aging Research Center, ARC.

Träning på att trilla

Att kunna trilla utan efterföljande trassel kräver såväl styrka och balans som bra fallteknik. Just detta tränas i en utbildning där äldre personer…

Svårare för äldre att granska nyhetskällor

48 procent av personer i åldrarna 65–79 år upplever att det har blivit svårare att grans­ka nyheter och avsändare de senaste tre åren, enligt en undersökning av Novus på uppdrag av Utbildningsradion.

Låga omsorgslöner lockar inga unga

Låga löner och obekväma arbetstider avskräcker unga från att söka sig till äldreomsorgen, medan möten med människor och möjligheten att göra nytta ses som plusfaktorer. Det visar en undersökning från tidningen Äldreomsorg och företaget Ung omsorg.

Pensionering främjar den mentala hälsan

Att gå i pension har ofta förknippats med känslor av förlust och nedstämdhet, men en ny avhandling visar att de allra flesta hanterar pensionsövergången bra.

Förbättrad äldreomsorg med nationell samordnare

Regeringen har utsett före detta IF Metall-ordföranden Göran Johnsson till nationell samordnare för kommunal vård och omsorg.

Längre besök och fler äldre på landets akutmottagningar

Trots att väntetiden var kortare för äldre patienter än för yngre, tillbringade de äldre längre tid på akutmottagningen under 2018. Hälften av besöken för patienter som var åttio år varade i mer än fyra timmar och tio minuter.

Efterfrågad forskning om efterforskning

Cirka 25 000 personer anmäls som saknade varje år. Majoriteten av dessa har någon form av demenssjukdom, psykisk ohälsa eller en önskan att ta livet av sig. En ny rapport presenterar vilken forskning som kan hjälpa polisen hitta de försvunna…

Redaktionen tipsar #4/19

Intressanta böcker, rapporter och andra publikationer (november 2019).

Viktigt steg för läkemedelsbehandling av äldre i livets slutskede

Lucas Morin från Aging research center ska snart disputera med sin avhandling om läkemedelsbehandlingar bland äldre personer i livets slutskede.