Nyheter

”Screena personal för att minska smittspridning”

Personer över 70 år har av Folkhälsomyndigheten identifierats som en av riskgrupperna att smittas allvarligt av coronaviruset och rekommenderas att undvika sociala kontakter.…

Därför drabbar corona de äldre

Äldre personer är överrepresenterade bland döds­fallen i Covid 19-pandemin.

Nytt blodprov förutsäger alzheimer

En ny studie visar att en blodmarkör kan ge en mer exakt diagnos i de tidiga stadierna av Alzheimers sjukdom. Ett specialiserat blodprov diagnosticerade 90 procent av alla sjukdomsfall bland studiedeltagarna.

Brottsutsatthet minskar med åldern

Generellt utsätts äldre personer i mindre omfattning för brott än yngre åldersgrupper. Däremot rapporteras en större otrygghet med ökande ålder, enligt en analys från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Äldreforskning är väl ingen konst

Forskning möter konst när Aging research center, ARC, och Fotoskolan Stockholm samarbetar i ett projekt kring åldrandet. Öppna föreläsningar och en fotoutställning ger…

IT-identifiering + riktad primärvård = färre på sjukhus

Genom att identifiera och fånga in äldre som förväntas ligga på sjukhus inom ett år, kan primärvården bidra till att minska antalet vårddagar på sjukhus med 17 procent. Det visar ett nytt forskningsprojekt i Östergötland.

Vårdanalys fokuserar förändrad åldersstruktur

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Vårdanalys, pekar i sin aktuella analysplan ut den ökande andelen äldre som en av de stora utmaningarna för vård, tandvård och omsorg under kommande år. Digitalisering är enligt myndigheten en del av lösningen men det finns också behov…

Konst ökar sjuka äldres livskvalitet

Projektet "Resa i tid och rum – en konstvandring på Nacka sjukhus" har med stöd från kulturförvaltningen vid Region Stockholm under två års tid genomfört konstvandringar. Vandringarna leds av ordinarie vårdpersonal vid två geriatriska vårdavdelningar på sjukhuset, som också ligger bakom initiativet.

Fler ska få avancerad strokebehandling

Socialstyrelsen presenterade nyligen uppdaterade nationella riktlinjer för vård vid stroke. Fler patienter ska få den avancerade behandlingen trombektomi och dessutom ska det bli lättare för sjukvården att dokumentera och för patienterna att få bättre uppföljning.

Bättre balans med förstärkt verklighet

Speciella glasögon som förstärker verkligheten är kanske framtidstekniken som ska hjälpa äldre och funktionshindrade att förbättra balansen. Samtidigt kan glasögonen göra det lättare för dem att komma ihåg vad de ska göra.