Tema Hörselnedsättning i Äldre i Centrum #4/2022

I #4/22 är temat nedsatt hörsel med sex artiklar om bland annat situationen på äldreboenden, ifall det finns samband med tinnitus eller demens samt den senaste statistiken. Tidningen bjuder också på porträtt med seniora forskaren Ulrika Winblad och ett reportage från ett äldreboende där lampor ger dagsljus som gör de boende både trötta och pigga.

En fjärdedel av Sveriges 70-åringar har nedsatt hörsel och drygt 80 procent av 85-åringarna, men få använder hörapparat. Det finns ett samband mellan demens och hörselnedsättning liksom mellan tinnitus och förmågan att höra bra. I dag finns avancerade hjälpmedel och ny teknik, om fler testade sin hörsel skulle många få hjälp till ett socialt bättre liv.

I ett reportage besöker vi ett äldreboendet i Gävle där lampor fungerar som dagsljus och ska göra att de boende sover bättre och blir allmänt piggare. Läs vad ljusforskaren Arne Lowden på psykologiska institutionen på Stockholms universitet har att berätta om den pågående forskningen kring ljus. Ta del hyresgästers, verksamhetschef Maria Hannings och undersköterskan Beatriz Alvarengas åsikter om belysningens effekter.

Läs en krönika som ifrågasätter varför så många tvingas leva med smärta av Sara Cederbom, forskare och fysioterapeut på Nestor FoU-center.

Forskarporträtt

seniora forskaren Ulrika Winblad, professor vid Uppsala universitet som verkar i politikens närhet och och ger vägledning i hur sjukvård och äldreomsorg bör organiseras.
nydisputerade Sarah Forsberg, gastronom och kock som skrivit en avhandling om att äta med händerna när bestick börjar bli för svårt.

Utöver detta två spotlight-artiklar
kunskapsbaserad socialtjänst av Emanuel Åhlfeldt
vårdpersonalens verklighet under det ständiga informationsflödet under coronapandemin, av Cecilia Pettersson, Helle Wijk och Sofia Tavemark.

Och så klart en hel del boktips, nyheter och annat.

Vill du ha tidningen uppläst? Klicka på play-knappen i e-tidningen.

Läs hela #4/22 som blädderbar e-tidning.

Fler artiklar ur temat

Så bidrar hjärnskador till demens

Förändringar i hjärnans blodkärl leder till en ansamling av proteiner som är vanliga vid Alzheimers sjukdom. Det visar en forskning från Lunds universitet…

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Relaterat

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…

Fler nyheter

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…

Proteiner och styrketräning hjälper åldrande muskler

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…