Nyheter

Mest utsatta vet minst om pensionen

Många svenskar vet för lite om pensionssystemet och 70 procent av pensionsspararna anser sig ha otillräcklig kunskap om hur de kan påverka sin pension.

Existentiell ensamhet – äldres upplevelser och patientjournaler

LONE-studien, som drivs av forskare vid Högskolan Kristianstad och Malmö universitet, tar upp olika perspektiv på existentiell ensamhet. Nu har projektets tredje doktorand…

Coronastudie bland äldre i Norrbotten

Omvårdnadsforskare vid Luleå tekniska universitet ska samla in erfarenheter av pandemin från äldreomsorg och demensvård i Norrbotten.

Stora brister vid utskrivning från sjukhus

Processen med att skriva ut äldre patienter från sjukhus har visat sig ha stora brister. Det handlar om bristande dokumentation, svårigheter att ta…

Utbildning ska öka kunskap om ensamhet

Resultaten från en europeisk studie ska bidra till att personal inom vård och omsorg får mer praktisk träning och information om hur de…

Hörselforskningen som lyssnar på äldreboendepersonalen

Forskare vid Karlstads och Linköpings universitet får medel för forskning kring hörselnedsättning.

Sjukhuskorridor

Så ökar vårdbehovet för personer 80+

Forskare har tagit fram en modell för att kunna förutsäga hur många platser vi kommer att behöva i slutenvården i framtiden.

Fortepengar till äldreforskning om covid-19

Forskningsrådet Forte satsar ytterligare anslag på forskning om coronapandemins effekter. Både SWEOLD och H70-studien får extra pengar med covid-19-inriktning.

Hemtjänstens roll i brandskyddsarbetet

Äldre personer är överrepresenterade i dödsstatistiken vid bostadsbränder. I ett projekt vid Luleå tekniska universitet tittar man närmare på hur personal i hemtjänsten kan bidra till brandsäkerhet.

Fyra ledord för lyckad förändring

När Perstorps kommun satsade på ett innovationsprojekt för demensvården hittade följeforskarna fyra ledord för lyckad förändring: tilltro, tydlighet, tal och tålamod.