Nyheter

Stockholm som äldrevänlig stad

Äldrecentrum har åt Stockholms stad gjort en baslinjemätning för att fånga äldre personers åsikter om hemstaden. Målet är att göra äldres röster hörda. Frågor som ställts är bland annat om Stockholm är en bra stad att åldras i och hur…

Ny teknik ska underlätta för äldreomsorgen

Välfärdsteknik är i dag en underutnyttjad resurs inom äldreomsorgen. En statlig utredning föreslår ett nytt centrum för utveckling av äldreomsorg samt ett flertal lagändringar. Dessutom behöver ny kunskap och utbildning ges till alla som arbetar inom området.

Använd välfärdstekniken på rätt sätt

Välfärdsteknik inom omsorgen har övervägande positiva effekter för såväl brukare som närstående och personal. Men det är viktigt att den utgår från brukarens…

#1/20 Åldras med diagnos

Äldre i Centrum #1/20 har temat Åldras med diagnos. Redaktionen introducerar numret i ett specialavsnitt av Äldre i Centrum-podden.

”Screena personal för att minska smittspridning”

Personer över 70 år har av Folkhälsomyndigheten identifierats som en av riskgrupperna att smittas allvarligt av coronaviruset och rekommenderas att undvika sociala kontakter.…

Därför drabbar corona de äldre

Äldre personer är överrepresenterade bland döds­fallen i Covid 19-pandemin.

Nytt blodprov förutsäger alzheimer

En ny studie visar att en blodmarkör kan ge en mer exakt diagnos i de tidiga stadierna av Alzheimers sjukdom. Ett specialiserat blodprov diagnosticerade 90 procent av alla sjukdomsfall bland studiedeltagarna.

Brottsutsatthet minskar med åldern

Generellt utsätts äldre personer i mindre omfattning för brott än yngre åldersgrupper. Däremot rapporteras en större otrygghet med ökande ålder, enligt en analys från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Äldreforskning är väl ingen konst

Forskning möter konst när Aging research center, ARC, och Fotoskolan Stockholm samarbetar i ett projekt kring åldrandet. Öppna föreläsningar och en fotoutställning ger…

IT-identifiering + riktad primärvård = färre på sjukhus

Genom att identifiera och fånga in äldre som förväntas ligga på sjukhus inom ett år, kan primärvården bidra till att minska antalet vårddagar på sjukhus med 17 procent. Det visar ett nytt forskningsprojekt i Östergötland.