Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Samverkan ses som lösningen på många av välfärdens utmaningar, särskilt mellan vårdgivarna, men ändå är det vanligt att misslyckas. Varför är det så svårt att lyckas? Läs vad olika forskare skriver om bland annat välfärdens organisering och ledarskap och ta del av ett lyckat exempel från Region Västerbotten.
I ett reportage om Isolde, ett samverkansprojekt mellan forskning, omsorg och polis som ska ta fram ny kunskap om vad som händer före, under och efter att en person med demens har försvunnit, får vi möta Lena Höglund från demensteamet i Borås, doktoranden, tillika sjuksköterskan och polisen, Mikael Larsson och Maria Wolmesjö, biträdande professor i socialt arbete vid Högskolan i Borås.
Läs en krönika av Eva Lindqvist, som just tillträtt som chef på nystartade Nationellt kompetenscentrum för äldreomsorg på Socialstyrelsen.
Utöver detta har vi en Spotlight-artikel om historien bakom stöd till anhörigvårdare av Per Gunnar Edebalk,
Och så klart en hel del boktips, nyheter och annat!
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…
Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…
Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…
I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…
Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.
Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…
Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…
Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan…