Fiffig lösning för att sköta tandproteser
För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi…
Samverkan ses som lösningen på många av välfärdens utmaningar, särskilt mellan vårdgivarna, men ändå är det vanligt att misslyckas. Varför är det så svårt att lyckas? Läs vad olika forskare skriver om bland annat välfärdens organisering och ledarskap och ta del av ett lyckat exempel från Region Västerbotten.
I ett reportage om Isolde, ett samverkansprojekt mellan forskning, omsorg och polis som ska ta fram ny kunskap om vad som händer före, under och efter att en person med demens har försvunnit, får vi möta Lena Höglund från demensteamet i Borås, doktoranden, tillika sjuksköterskan och polisen, Mikael Larsson och Maria Wolmesjö, biträdande professor i socialt arbete vid Högskolan i Borås.
Läs en krönika av Eva Lindqvist, som just tillträtt som chef på nystartade Nationellt kompetenscentrum för äldreomsorg på Socialstyrelsen.
Utöver detta har vi en Spotlight-artikel om historien bakom stöd till anhörigvårdare av Per Gunnar Edebalk,
Och så klart en hel del boktips, nyheter och annat!
För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi…
Övergången till nära vård pågår på alla nivåer i vårdkedjan. Nu konstaterar Elin-Sofie Forsgärde på Linnéuniversitetet att det krävs anpassningar exempelvis i beslutsstöden…
Forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan har undersökt hur muskeltillväxten ser ut hos äldre personer och funnit att åldern inte påverkar förmågan att bygga…
Äldre personer som är multisjuka har en kraftigt ökad risk för att drabbas av demens. Det visar en omfattande studie från Karolinska institutet…
SBU:s upplysningstjänst har besvarat en fråga om vilken forskning det finns om betydelsen av omsorgspersonalens utbildningsnivå i hemtjänsten. Underlaget är skralt, visar det…
Det är främst äldre över 85 år samt unga personer mellan 16 och 29 år som saknar någon att samtala och anförtro sig…
Mer än var tredje äldre person har problem att gå. En del har stora hålrum i hjärnan, så kallade hjärnventriklar, som är ett…
Vi lever allt längre och friskare. Men ålderdomen kan också kantas av problem, något som en ny forskarantologi nu tar fasta på.
Nyligen beviljade Vetenskapsrådet medel till två nya forskarskolor med fokus på nära vård. Forskarskolorna är samarbeten mellan åtta lärosäten och kommer bland annat…
I sex år har forskningsprogrammet UserAge undersökt möjligheter och utmaningar med brukarmedverkan. Nu är det dags för avslutningskonferens.
Ägarform tycks ha betydelse för hur personalen trivs på äldreboenden. Det visar en svensk studie från Högskolan i Gävle där man har jämfört…
Det blir allt vanligare att åldras utan familj. Forskarna Torbjörn Bildtgård och Peter Öberg har tilldelats medel för forskning kring hur nätverk runt…