Nyheter

Forskare undersöker äldres bostadsval

Vad gör att äldre väljer att flytta till andra bostäder? Och har hälsan något med saken att göra? Det är några frågor som…

Dödligheten har vänt neråt

Efter ökningen 2020 visar preliminär statistik för första halvåret 2021 åter en nedåtgående dödlighet i Sverige.

Nytt verktyg ska förbättra parkinsonbehandling

Forskare vid Lunds universitet har tagit fram en algoritm som ska hjälpa läkare att ta beslut om vilken behandling som är lämplig för patienter med Parkinsons sjukdom.

Rapport omvärderar kostnaden för vård i hemmet

En ny studie från FoU i Väst undersöker kostnaden för patienter i kommunal vård och omsorg. Inte sällan kan vård i hemmet vara dyrare än vården på korttids- och särskilt boende.

Äldre i Centrum #4/21

Årets fjärde och sista nummer av Äldre i Centrum bjuder bland annat på ett tema om livslångt åldrande, reportage från Mellanmålens land och…

Miljoninitiativ lyfter maten

Stockholms stad har under tre år drivit Matlyftet, en satsning för att med hjälp av sociala aktiviteter förebygga undernäring och ofrivillig ensamhet. En…

Hon undersöker samband mellan medellivslängd och sjukdom

Hälsan hos äldre personer är en av de största folkhälsoutmaningarna i dag. En viktig fråga är om den ökande medellivslängden åtföljs av fler år med sjukdom. Det har Louise Sundberg vid Karolinska institutet undersökt i sin avhandling.

Seminarium 8 december: Livslångt åldrande

Äldre i Centrum startar tillsammans med Sveriges gerontologiska sällskap ett samarbete kring återkommande seminarier. Syftet är att lära och samtala kring frågor om…

Striktare restriktioner gav färre promenader i Europa

Analyser gjorda av forskare vid Umeå universitet visar att i gruppen 50+ har äldre européer under coronapandemin minskat sina aktiviteter mer än yngre. Generellt har sociala aktiviteter påverkats mest.

Göteborgsnätverk för forskning om nära vård

Ett nytt forskningsnätverk om nära vård med fokus på kommunal vård och omsorg har startats i Göteborgsregionen.