Nyheter

Självbestämmande viktigt för välmåendet

För de som bor på vård- och omsorgsboenden är självbestämmande över kroppen viktigt för välbefinnandet och hälsan vid livets slut. Det visar en…

Ivo: Allvarliga smittskyddsbrister på vart tionde äldreboende

Efter riskindikationer inom äldreomsorgen med koppling till coronapandemin har cirka tusen verksamheter tillsynats av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Generaldirektör Sofia Wallström…

Giftiga proteiner nyckeln till att stoppa alzheimer

Oligomerer är giftiga proteinklumpar som bidrar till att hjärncellerna bryts ner vid alzheimer. Nu har forskare från Lunds universitet lyckats mäta hur snabbt…

Therese_Bielsten_foto_thor_balkhed

Medforskning gav verktyg för par där ena parten har demens

Oftast är forskning kring demens helt inriktad på sjukdomen. I Therése Bielstens färska avhandling sätts fokus på det friska och på relationen med…

Lägre risk för kvinnor att dö i hjärt-kärlsjukdom

En internationell studie med göteborgskt deltagande visar ett globalt mönster att kvinnor i lägre grad drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

#2/20 På tal om prevention

Äldre i Centrum #2/20 innehåller bland annat ett tema om prevention, samt förstås en hel del material om covid-19-pandemin och dess följder för…

Förorenad luft knyts till demens genom hjärt-/kärlsjukdom

När man utsätts för höga halter luft­föroreningar ökar risken för demens, och risken verkar via hjärt-/kärlsjukdom, enligt en studie från Karolinska Institutet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA Neurology. Därför kan patienter med hjärt-/kärlsjukdom som bor i områden med…

Ny rapport kartlägger Stockholms äldreomsorg

Äldre personers behov avgör vilka som får omsorg och i vilken omfattning, snarare än deras ålder, kön eller bostadsområde. Det visar Äldrecentrums nya rapport som är en nulägesbeskrivning av Stockholms äldreomsorg.

”Corona kan ge demenssymptom”

Covid-19 kan drabba hjärnan och orsaka demensliknande symptom. Det säger Bengt Winblad, professor i geriatrik på Karolinska institutet, i podden Hjälp, har jag Alzheimer?!

Johan Carlson - Folkhälsomyndigheten

Ingen förändring i Folkhälsomyndighetens rekommendationer för 70-plussare

Folkhälsomyndigheten hade öppnat för att införa nya rekommendationer för åldersgruppen 70+. Men efter utvärdering av rekommendationerna blev beskedet att det i så fall dröjer.