Åldras i en värld i förändring – är temat för Äldre i Centrum #2/24

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre personer drabbas extra hårt av humanitära kriser, hur byte av livsstil kan minska risken för demens och om vad välfärdsteknik kan göra för hälsan. Läs också om Linköpings nestor Elisabet Cedersund, Marie Elfs debattartikel om varför synen på rehabilitering måste förändras, nya avhandlingar, bokrecensioner och mycket annat.

Aging in a transforming world är temat för en nordisk gerontologisk konferens, men också temat för nya numret av Äldre i Centrum. Forskare från 44 länder med olika vetenskaplig bakgrund möts i Stockholm på konferensens 50-årsjubileum för att diskutera hur forskning kan bidra till en förändring av länders och samhällens åldersdiskriminering av äldre personer. Möt några av föreläsarna i Äldre i Centrum:

Här kan du läsa mer om temat och konferensens innehåll

Förutom temat  bjuder vi på mycket mer att läsa: ett porträtt av Linköpings nestor Elisabet Cedersund som är stolt över sina doktoranders utveckling, I praktiken-reportaget om kommundelen Skogås som tog forskarna  till hjälp för att förbättra äldres hälsa i projektet Samsas, Marie Elf vill väcka debatt kring reformen God och nära vård som inte kan blir framgångsrik om inte synen på rehabilitering förändras och i en krönika skriver Maria Edström om AI:s inverkan på ålderismen.

Läs också recensioner av två böcker: Frida Turanders Dikter från hemtjänsten som recenseras av Sara Hultqivst samt Töres Theorells recension av Erland Olssons bok Har mamma det bra? Introduktion till äldreboendet, listor med avhandlingar och tips på nyutgiven litteratur som rör äldre och åldrande.

Du vet väl att du kan läsa alla artiklar digitalt och även tidigare utgåvor i e-tidningen.

Relaterat

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

Fler nyheter

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Filmdragerade tabletter i en hög

Risker med blodförtunnande minskar över tid

Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…