Åldras i en värld i förändring – är temat för Äldre i Centrum #2/24

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre personer drabbas extra hårt av humanitära kriser, hur byte av livsstil kan minska risken för demens och om vad välfärdsteknik kan göra för hälsan. Läs också om Linköpings nestor Elisabet Cedersund, Marie Elfs debattartikel om varför synen på rehabilitering måste förändras, nya avhandlingar, bokrecensioner och mycket annat.

Aging in a transforming world är temat för en nordisk gerontologisk konferens, men också temat för nya numret av Äldre i Centrum. Forskare från 44 länder med olika vetenskaplig bakgrund möts i Stockholm på konferensens 50-årsjubileum för att diskutera hur forskning kan bidra till en förändring av länders och samhällens åldersdiskriminering av äldre personer. Möt några av föreläsarna i Äldre i Centrum:

Här kan du läsa mer om temat och konferensens innehåll

Förutom temat  bjuder vi på mycket mer att läsa: ett porträtt av Linköpings nestor Elisabet Cedersund som är stolt över sina doktoranders utveckling, I praktiken-reportaget om kommundelen Skogås som tog forskarna  till hjälp för att förbättra äldres hälsa i projektet Samsas, Marie Elf vill väcka debatt kring reformen God och nära vård som inte kan blir framgångsrik om inte synen på rehabilitering förändras och i en krönika skriver Maria Edström om AI:s inverkan på ålderismen.

Läs också recensioner av två böcker: Frida Turanders Dikter från hemtjänsten som recenseras av Sara Hultqivst samt Töres Theorells recension av Erland Olssons bok Har mamma det bra? Introduktion till äldreboendet, listor med avhandlingar och tips på nyutgiven litteratur som rör äldre och åldrande.

Du vet väl att du kan läsa alla artiklar digitalt och även tidigare utgåvor i e-tidningen.

Relaterat

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Fler nyheter

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…