Åldras i en värld i förändring – är temat för Äldre i Centrum #2/24

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre personer drabbas extra hårt av humanitära kriser, hur byte av livsstil kan minska risken för demens och om vad välfärdsteknik kan göra för hälsan. Läs också om Linköpings nestor Elisabet Cedersund, Marie Elfs debattartikel om varför synen på rehabilitering måste förändras, nya avhandlingar, bokrecensioner och mycket annat.

Aging in a transforming world är temat för en nordisk gerontologisk konferens, men också temat för nya numret av Äldre i Centrum. Forskare från 44 länder med olika vetenskaplig bakgrund möts i Stockholm på konferensens 50-årsjubileum för att diskutera hur forskning kan bidra till en förändring av länders och samhällens åldersdiskriminering av äldre personer. Möt några av föreläsarna i Äldre i Centrum:

Här kan du läsa mer om temat och konferensens innehåll

Förutom temat  bjuder vi på mycket mer att läsa: ett porträtt av Linköpings nestor Elisabet Cedersund som är stolt över sina doktoranders utveckling, I praktiken-reportaget om kommundelen Skogås som tog forskarna  till hjälp för att förbättra äldres hälsa i projektet Samsas, Marie Elf vill väcka debatt kring reformen God och nära vård som inte kan blir framgångsrik om inte synen på rehabilitering förändras och i en krönika skriver Maria Edström om AI:s inverkan på ålderismen.

Läs också recensioner av två böcker: Frida Turanders Dikter från hemtjänsten som recenseras av Sara Hultqivst samt Töres Theorells recension av Erland Olssons bok Har mamma det bra? Introduktion till äldreboendet, listor med avhandlingar och tips på nyutgiven litteratur som rör äldre och åldrande.

Du vet väl att du kan läsa alla artiklar digitalt och även tidigare utgåvor i e-tidningen.

Relaterat

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.

Fler nyheter

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor

Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan…

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.